• Hawthorn'da Dil Eğitimim Nasıl Geçti

Avustralya Melbourne’de kaliteli dil eğitimi almak isteyenler için Hawhtorn dil okulundan bahsetmek istiyorum. Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlık şirketinde danışman olarak İngilizcemi akademik anlamda daha da geliştirmek için Hawhtorn dil okulunda 12 haftalık, Mart-Mayıs 2023 tarihlerinde dil eğitimi aldım. 

Okulda öncelikle 2 hafta genel İngilizce dersi alıp daha sonra IELTS sınıfına geçiş sağladım. Genel İngilizce eğitimi sabah verilmektedir. Saat 8:20 ile 12.40 arası haftaiçi Pazartesi Cuma dahil her gün vardır. 

Milliyet karışımı açısından Hawthorn’da genel olarak Taylandlı, Çinli, Kolombiyalı öğrenci ağırlığı vardı, onun dışında Japon, Brezilyalı, İtalyan, Fransız, Arap ve Türk öğrencileri de vardı ve genel olarak A2-B1 sınıflarında Türk öğrencileriyle karşılaşmak yüksektir, ama sınıf başına düşen Türk öğrenci sayısı diğer milletlere göre daha düşüktü.

IELTS eğitimim sürecinde ise tek Türk öğrenci bendim, bunun sebebi IELTS eğitimi sadece öğleden sonra 12.45- 17.05 arası verilmesiydi. IELTS sınıfında milliyet karışımı açısından Çinli, Taylandlı, Kolombiyalı, Japon öğrencileri daha fazlaydı.

Eğitim sürecimde okulun konumu merkezde değil, Hawthorn bölgesinde, merkeze 6 km uzaklıkta olup toplu taşıma ile 1-2 saat uzaklığındaydı. Ancak 2024 yılında okul merkeze taşındı.

Okulun kampüs olanakları ve sosyal etkinlikleri özellikle genel İngilizce eğitimi alan öğrenciler için çok çeşitli. Haftalık şehir içi gezileri; piknikler, müze gezileri, uluslararası yemek ve kültür yarışmaları, spor etkinleri olmaktaydı. Öğrencileri kaynaştıran ve birebir ilgilenen bu etkinlikleri düzenleyen Sarah ile hala arkadaşlığımı da devam ettiriyorum.

Sınıf öğretmenleri, okul yetkilileri öğrencilerle birebir olan ilişkileri de çok samimi ve ilgiydi. Eğitim aldığım süre boyunca hem kendi ilişkim hem de diğer öğrencilerin ilişkilerini gözlemlediğimde genel olarak memnun olmayan bir öğrenci ile karşılaşmadım. Herhangi bir öğrenci sorun yaşadığında okul yetkililer ile randevu alarak hızlıca problemlerini çözüyorlardı. 

Okulun eğitim için kullandıkları materyaller hem kitap hem de birçok online materyal içermektedir. Moodle diye bir eğitim uygulaması kullanıyorlar ve tüm öğrenciler ve öğretmenler bu uygulama üzerinden ders işleyip, ödevlerini de bu uygulama üzerinden teslim ediyordu. Grup ödevleri olunca bu uygulama üzerinden diğer öğrencilerle birlikte kendi klasörümüzü oluşturup yapabiliyorduk ve eğer şahsi olarak ayrıca ders çalışmak istiyorsak birçok kaliteli İngilizce kaynakların linkine de bu uygulamadan kısa bir şekilde giriş yapılabilmekteydi.

Ayrıca buradaki eğitim sürecimde okulun ayarlamış olduğu aile yanı konaklamadan yararlandım. Kaldığım ev okula 15 dakika yürüme mesafesindeydi ve kaldığım aile de yarı İngiliz yarı Kıbrıslı olduğu için yemekler ve ev düzeninden çok memnun kaldım. Bir anne ve 9 yaşında kız çocuğu ile Tayvanlı bir kız ile yaşadım. Her akşam kız çocuğuyla birlikte kitap okuyorduk. Aile yanı konaklamanın en iyi yanı fiyat açısından daha uyguna geliyor olmasıdır, çünkü sabah ve akşam yemekleri kira bedeline dahil olmaktadır. Ancak uzun dönem Avustralya’da kalmak isteyenler için kendilerine özel veya paylaşımlı bir ev bulmaları daha rahat olacaktır çünkü aile yanında kalırken belli sorumlulukları sahiplenmek gerekiyor. Bunlar; akşam geç gelecekseniz haber vermek, yemeğe gitmeyeceksiniz bir gün önce veya sabah haber vermek, ev içi kurallar varsa saygı gösterip uymak gibi.

Kısacası, Hawthorn dil okuluna baktığımda özellikle akademik ingilizce için en iyi okullardan biri olduğunu, öğretmen ve öğrenci ilişkilerinin samimi ve sıcak, problem çözüm odaklı olduğunu söyleyebilirim. Eskiden tek problemleri merkeze uzak olmasıydı ki artık bu yıl itibariyle merkeze yeni kampüsleriyle birlikte taşındıkları için bu problem de ortadan kalktı.
  • Paylaş: