Yurtdışında eğitimini tamamlayanlar için Askerlik Kanunu’nda değişiklik

TBMM Başkanlığı na sunulan Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısına göre lisans eğitimini tamamlayanlara 2 yıl, yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara ise 1 yıl askerliğini tecil etme hakkı tanınacak. Disiplinli ve başarılı erbaş ile erlere ise 7 gün ek izin verilebilecek.

Kanun tasarısına göre, 4 yıl veya daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayan yükümlülerin sevkleri ise 1 yıla kadar tehir edilecek. Yurtdışında ki öğretim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için tehir hakkı tanınacak.

ŞUBEYE BAŞVURMAK GEREKİYOR

Mevcut durumda üniversite mezunlarının mezun olduktan sonra askerlik şubelerine başvurarak karar aldırması gerekiyor. Lisans eğitimini tamamlayan yükümlülerin, askerliklerine karar alınmasını müteakip 8 ile 15 ay arasında değişen süreler sonunda silah altına alındığının belirtildiği tasarının gerekçesinde, bu sürelerin staj, yüksek lisans, doktora veya ihtisas sınavlarına katılabilmeleri ve KPSS yi kazananların işe başlamaları için yeterli olmadığı, bu sürenin 2 yıla uzatıldığı kaydedildi.

Öte yandan, üstün başarı gösteren erbaş ve erlerden, muvazzaf askerlik hizmetleri boyunca, disiplin amiri, disiplin mahkemesi veya askeri mahkemelerden herhangi bir ceza almamış olanlara, asgari, tugay komutanlarının onayı ile 7 güne kadar ilave izin verilecek.

Kaynak: Milliyet
Yayın tarihi: 22.10.2007

  • Paylaş: