• Hayatımıza giren yeni sınav : PEARSON
Zaman kaybetmeyin, sonucunuz en geç 5 günde elinizde

Pearson Sınavı IELTS TEOFL gibi uluslar arası geçerliliği olan resmi İngilizce sınavlarından biridir. Diğer sınavlarda olduğu gibi Reading, Listening, Writing ve Speaking sınavlarından oluşmaktadır. Öğrencilerin İngilizcelerini seviyelerini A1, L1, L2, L3, L4, L5 olmak üzere 6 kategoriye ayırmaktadır.

Öğrencilerin akademik İngilizceleri değerlendirildiği için sınav içeriği TOEFL iBT ve IELTS Academic Training ile hemen hemen aynıdır. Sınav bilgisayar üzerinde yapılıyor ve Speaking sınavı TOEFL’da olduğu gibi bilgisayar üzerinden kaydediliyor. Öğrenciler  dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinin her birinden 90 üzerinden bir skor alıyor ve bunların ortalaması sonucu genel bir skora ulaşıyorlar.

Sonuçlar 5 gün sonra

TOEFL IBT sınav sonuçlarının sınav tarihinden 15 iş günü (3 hafta) sonra internette belli olup; sınava girdikten 1 ay sonra da Amerika tarafından postayla öğrencinin adresine gönderilmesine karşın, PTE sınavının sonuçları 5 iş günü içinde öğrenilebiliyor. Sonuçlar da yine internet üzerinden çıktı olarak alınabiliyor

Sınav tarihleri

PTE’nın getirdiği yeniliklerden bir tanesi de sınav tarihi konusundaki esneklik. TOEFL’da ve IELTS’te olduğu gibi tarih kısıtlaması olmadığı için adaylar her ayın belli tarihlerinde değil istedikleri zaman sınava girebiliyorlar. Ayrıca ekstra bir ücret ödemeksizin, sonuçları, istenilen kuruma ve istenilen sayıdaki üniversiteye gönderilebiliyorlar.

Öğrencilerin yaşadığı en önemli problemlerden biri de sonuçların üniversitelere geç ulaşması ya da ETS’in kendi sisteminde olmayan bir üniversiteye ulaşmamasıydı. TOEFL IBT sınavında sonuçlar en erken 15-20 gün sonra okula ulaşırken, PTE’de 24 saat içerisinde üniversiteler sonuçlara ulaşabiliyor.

TOEFL IBT sınav süresi 4-4.5 saat sürerken, PTE sınavı 3 saat sürmekte. Öğrencilerin motivasyonu sınavın uzunluğu yüzünden düşmediği için başarı oranının PTE sınavında daha yüksek olması bekleniyor.

Güvenlik?

TOEFL IBT sınav merkezlerinin bazılarında güvenlik kamerası olmadığı için sınava giren kişinin kontrolü tam olarak sağlanamamaktadır. PTE sınavlarında güvenlik açısından adaylar kameralar tarafından izlenmekte, sınav öncesinde ses kaydı yapmaları sağlanıp Speaking bölümünde kendi yerine başka birinin bu bölümü yapması engellenmektedir. Ayrıca sınav öncesinde yapılan check-in sırasında “Palm vein recognition” sistemi sayesinde adayların elleri özel bir sistem tarafından tarayıcıdan geçirilip yerine başka bir adayın girişi ayrıca engellenmektedir.

Sınavlarda bölümler aynı da olsa sıralamaların farklı olması sınava giren adayları etkileyecektir. TOEFL IBT ve IELTS sınavlarında öncelikle Reading ve Listening gibi iki zor bölümle sınava başlayan adaylar diğer iki bölümde başarılı olamamakta ve istedikleri puanları alamamaktadır. PTE sınavında ise adaylar Speaking ve Writing bölümleri ile başlayıp daha başarılı sonuçlar çıkarabilmektedirler.

Daha detaylı bilgi için ücretsiz olarak Atlas ofislerinden danışmanlık alabilirsiniz.

  • Paylaş: