• Kanada'da Dil Eğitimi Almak İsteyenlere Danışmanımız Rehberlik Ediyor

Eğitim danışmanımız Onur Akın, Kanada'ya yaptığı okul ziyaretini siz değerli öğrenciler için değerlendirdi. Kanada'da dil eğitimi almak isteyen öğrenciler için ışık tutabilecek soru ve cevapları sizlerle paylaşıyoruz. 

1- Kanada’ya hangi hava yoluyla nasıl bir rotada uçtunuz? Bilet alırken nelere dikkat edilmeli? 

 Kanada’nın Vancouver şehrine KLM Havayolları ile Amsterdam aktarmalı bir rota ile vardım. Kanada vizem olması sebebiyle aktarma yapacağım Amsterdam havalimanında herhangi bir transit vize ya da schengen vizesine ihtiyacım olmadı. 

2- Uzun bir uçuş olması sebebiyle ve daha sert hava koşullarıyla karşılaştığınız için öğrenciler uçuş öncesi, sırasında ve sonrasında nelere dikkat etmeli?

Öncelikle uçuş öncesi check in işlemini yapmayı unutmamak gerekiyor. Her ihtimali göze alarak uçuş öncesi havalimanına 3-4 saat öncesinde varılmalıdır. Havalimanında 15 TL tutarında yurtdışı çıkış pulu alınmalıdır. Uçuş sonrasında gideceğimiz havalimanına vardığımızda pasaport kontrol noktasında okul evraklarımız dönüş için uçak bileti rezervasyonumuz ve Kanada’da konaklayacağımız yerin adresi gibi bilgileri içeren dökümanları yanımızda bulundurmamız gerekmekte, ülkeye girerken problem yaşamamak adına.

3- Kanada’ya giden öğrenciler karşılama almalı mı? Almazlarsa toplu taşıma kullanarak konaklamalarına ulaşımlarını nasıl sağlayabilirler?

Gerek Toronto gerekse Vancouver şehrinde toplu taşıma yaygın olarak kullanılmaktadır. Metro ve otobüs ile şehrin hemen hemen her yerine kolayca ulaşım imkanı vardır. Vancouver havalimanında direk olarak metroya binilip şehir merkezine kolaylıkla ulaşılabilir. Konaklama yapılacak adrese göre de aktarma yapılarak otobüsle ya da farklı metro ağına geçiş yapılabilme imkanı mevcuttur. Toronto’da ise havalimanında oncelıkle otobüse binip metro durağına ulaşabilir oradan da konaklanacak yerin adresine göre metro ile ulaşıma devam edilebilir. Alternatif olarak Toronto Pearson Havalimanında UP Express isminde hızlı tren bulunmaktadır. Bu tren ile sehir merkezinde bulunan Union Station’a gidebilir bu istasyondan da metroya aktarma yaparak metro ağına bağlanabilirsiniz.

4- Kanada’da çok popüler olan aile yanı konaklamalarını öne çıkaran noktalar nelerdir? Genel olarak pozitif ve negatif yönleri hakkında neler söylersiniz? 

Kanadalılar sıcakkanlı ve samimi insanlardır. Aile yanında konakladığınızda Kanada kültürünü tanıma fırsatınız olacak ve konakladığınız aile ile İngilizce pratik yaparak İngilizcenizi geliştirebilecek ve Kanada yaşamına adapte olmanız kolaylaşacaktır. Aile yanı konaklamasında sabah kahvaltısı ve akşam yemeği de kalacağımız aile tarafından organize edileceğinden bütçe açısından yurt konaklaması ile karşılaştırdığımızda daha uygun maliyetli olacaktır.   

5- Kanada’da yurtta kalma seçeneği diğer ülkelere göre daha az yaygın? Yine de yurtta kalmak isteyen öğrenciler nelere dikkat etmeli? Bu seçenekte artılar ve eksiler nelerdir?

Yurt konaklamasını tercih etmek isteyen öğrenciler ilk etapta dikkat etmeleri gereken şey seyahat tarihlerine önceden karar vermeleri. Çünkü yurt konaklamaları sınırlı sayıda olmalarından ötürü kontenjanları çabuk dolabiliyor. Ayrıca yurt konaklamaları büyük çoğunlukla yemeksiz olmaktadır. Aile yanında ise 2 ya da 3 öğün olacak şekilde konaklamalar organize edilebilmektedir ve yurt konaklamaları aile yanlarına göre nerdeyse 2 kat kadar daha pahalı olabilmektedir. Yurt konaklamasının bir diğer dezavantajı ise yurtta kalan kişilerin de bizler gibi öğrenci olması ve ana dili İngilizce olmayan kişiler olmasıdır. Bu sebeple öğrencilerin İngilizce seviyeleri değişkenlik göstereceğinden pratik yapma imkanımız aile yanında konaklamadaki gibi olmayacaktır. Çünkü konaklayacağımız ailedeki bireyler anadili İngilizce olan ve Kanada kültürünü benimsemiş kişilerdir. Bunların yanında yurt konaklamasında kendimize özel banyo ve tuvalet oluşu, tek başımıza daha rahat ve bağımsız yaşayabilmek ile genellikle dil okullarına aile yanlarına göre daha yakın oluşu gibi avantajları bulunmaktadır.

6- İki büyük şehirde Toronto ve Vancouver’da güvenlik konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Kanada sosyal refah düzeyi yüksek olan, vatandaşlarının özgürlüklerine düşkün, insan haklarına saygılı bir ülkedir. Suç oranın düşük olduğu Kanada’da güvenli yaşam ortamı bulunmaktadır. 

7- Hem Toronto hem de Vancouver’da öğrencilerin ucuz alışveriş yapabilecekleri marketler neler? 

Toronto’da bulunan Winners, No Frills gibi marketlerin yanı sıra , Kensington Market, Dr Flea’s Market ve St. Lawrence gibi büyük ve alternatiflerin bulunduğu marketlerden de yiyecek ve içecekten giyim, eşya ve hediyelik eşyaya kadar çeşitli ihtiyaçların karşılanması için alışveriş yapılabilir. Vancouver’da ise çok popüler olan Metrotown isimli alışveriş merkezini tavsiye edebilirim. Türkiye’deki AVM’ler mantığında olan bu alışveriş merkezinde ihtiyacınız olan herşeyi rahatlıkla bulabilirsiniz.

8- Toronto ve Vancouver’da toplu taşıma ücretleri nasıl? Haftalık ve aylık kart fiyatları hakkında detaylar…

Toronto’da ve Vancouver’da öğrenciler için aylık sınırsız kartlar kullanılabilmektedir. Bunun için yapılması gereken şey ise öğrencisi olduğunuz okuldan öğrenci belgesi almanız ve belirlenmiş metro istasyon duraklarında kayıt işlemlerinizi yapmanızdır. Toronto için örnek vermem gerekirse Sherbourne istasyonuna gidebilirsiniz. Toronto bölgesinde bölge(zone) ayrımı bulunmamaktadır ve metro ya da otobüs durakları için gideceğiniz her mesafe için eşit miktarda ücret ödeyebilirsiniz. Metro durağından kalkan otobüslere binerken herhangi bir transfer ücreti ödemeksizin direkt olarak aktarma yapma imkanınız bulunmaktadır. Sadece dikkat edilmesi gereken şey metro istasyonundan çıkmadan kırmızı kutularda bulunan transfer fişlerinden ücretsiz olarak almanız. Vancouver’da ise otobüs duraklarında bölge ayrımı olmadan sabit ücret ödenmesine karşın, metro istasyonlarında durak mesafelerine göre zone(bölge) ayrımı vardır ve gideceğiniz yere göre ödemeniz gereken tutar değişmektedir. Hafta içi akşam 6.30 dan sonra toplu taşımada zone ayrımı kalkarak yine gideceğiniz her yer için sabit ücretlendirmeye tabi olursunuz. Compass card denilen kartınızı bineceğiniz toplu taşıma araçlarına okuttuğunuzda ücreti ödeyebilir ya da transfer aktarma işleminizi yapabilirsiniz. Toronto için aylık ulaşım kartlarının ücreti 116.75 CAD olmaktadır. Vancouver için ise bu tutar bölgelere göre değişmekle birlikte, aylık zone 1 için 96 CAD zone 2 için ise 126 CAD olmaktadır.

9- Kanada denilince akla gelen ilk şeylerden birisi sert iklim şartları. Kışın ve yazın hava şartları ülkede nasıl? Toronto ve Vancouver’da zorlu hava şartlarına karşı şehirlerde ne gibi önlemler alınıyor?

İki şehir için de en önemli iki şey olmazsa olmazlar arasındadır. Soğuğa ve yağmura dayanıklı bot ve mont. Kanadalılar bu iki şeye çok önem vermekteler iklim şartlarına uyum sağlamak için. Vancouver daha çok yağış alan bir şehir almasından ötürü, yanımızda iyi bir şemsiye bulundurmak bizim için önemli olacaktır. Toronto’da kış dönemlerinde insanlar daha çok yer altında yapılmış olan metro istasyonları içerisindeki AVM’lerden günlük ihtiyaçlarını karşılıyorlar ve bu da soğuk havalarda dışarıda olmalarına bir alternatif olabiliyor.

10- Bütün zorlu hava şartları düşünüldüğünde öğrenciler okulun ardından nasıl sosyalleşiyor?

Kanada’da yerel kahve kültürü çok önemli bir yere sahip. Her sokakta rahatlıkla kahve dükkanları bulabiliyorsunuz. Genelde öğrenciler okuldan sonra kahve içip sohbet etmek için bu dükkanları ziyaret edebiliyorlar. Okulların düzenledikleri sosyal aktiviteler de öğrenciler için önemli bir yer oluşturuyor. Bunlar dışında kafe ve restaurantlarda da öğrenciler vakit geçirerek sosyalleşebiliyorlar. 

11- Kanada’ya giden öğrenciler vizeleriyle ABD’ye ya da Meksika’ya da gidebilir mi?

Türk vatandaşlığına sahip olan Türk öğrenciler, ABD ve Meksiya’ya gitmek isterlerse Kanada vizeleri haricinde bu iki ülkenin de vizelerine sahip olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde seyahatlerini gerçekleştiremeyeceklerdir.

12- Toronto’daki okullar hakkında aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak neler söyleyebilirsiniz? Hangileri ön plana çıkıyor?

-Okulların lokasyonları : Dil Okulları, Downtown denilen şehir merkezinde konumlanmıştır. Lokasyon olarak birçok dil okulu merkeze yakın ve ulaşımı kolaydır. Şehir merkezi Vancouver’a göre daha geniş olmasından ötürü, okullar merkez içerisinde çeşitli yerlere dağılmıştır. Vancouver’da ise dil okulları yine merkezde olmakta ancak merkezin daha küçük olmasından ötürü dil okulları arasındaki uzaklıklar yürüme mesafesindedir.

-Fiziki şartları : Fiziki şartlar açısından dil okullarını karşılaştırdığımda Toronto’da ve Vancouver’da şubeleri olan ILAC isimli dil okulu ön plana çıkmaktadır. Toronto’da 5 tane ayrı binada sınıfları ve eğitim kadrosu olan ILAC modern bina ve sınıflara sahiptir. Kapasite olarak da baktığımızda okulun yaklaşık 2800-3000 öğrenciye aynı zamanda eğitim verecek imkan ve olanakları bulunmaktadır.

-Kantinleri (Sıcak yemek şartları) Dil okullarında sıcak ev yemeği tarzı yemeklerin çıktığı yemekhaneleri ya da kantinleri bulunmamaktadır. Okulların hepsi mikrodalga fırınlarına sahiptir. Öğrenciler genellikle evlerinde hazırladıkları yemekleri getirip öğlen aralarında mikrodalgaları kullanarak yemeklerini ısıtıp yemektedirler. Bunun yanı sıra okulların merkezi durumlarından ötürü, yürüme mesafelerinde bulunan pizzacılar, sandviç yapan yerler ve çeşitli fast food ürünlerini yapan yemek yerleri bulunmaktadır.

-Sosyal programları, Genellikle Toronto’daki dil okulları aynı sosyal aktivite programlarını organize eden acentalar ile çalışmaktalar. Toronto’daki tarihi ve turistik yerlerin gezi planları okullar tarafından önceden planlanmakta ve duyuru şeklinde panolara asılmaktadır. Öğrenciler katılmak istedikleri sosyal aktiviteler için kayıt olarak programlarını organize edebiliyorlar.

-Yaş ortalamaları Dil Okullarında minimum eğitim görme yaşı 16 olmakla birlikte yıllık ortalama yaş  23-28 arasındadır. Bazı dil okulları sadece 30 yaş üstünde olan öğrenciler için özel sınıflar organize etmektedirler. Örnek olarak EC Dil okulunu gösterebiliriz. 

-Türk oranı : Kanada’daki dil okullarında ortalama Türk oranı % 5 ile 10 arasındadır. Toronto’da ve Vancouver’da bulunan Global Village isimli dil okulu en az Türk öğrencisine sahip dil okulu olmakla birlikte, kaliteli bir eğitim kadrosuna sahip bir okuldur.

-Üniversite ve kolejlerle anlaşmaları, ILAC, ILSC, ELS, Kaplan, EC ve SSLC dil okulları üniversite ve kolejlerle anlaşmaları olan ve ön plana çıkan dil okullarıdır. Bu dil okullarında eğitim aldıktan sonra okullarda istenilen seviyeye ulaşıldığında IELTS ya da TOEFL gibi sınavlardan skor almaksızın anlaşmalı olunan kolej ve üniversitelere direk olarak sınavsız geçiş yapılabilme imkanı bulunmaktadır.

13- Hangi okullar sınav hazırlıklarına göre ön plana çıkıyor? Başarılı olanlar hangileri? 

ELS ve Kaplan dil Okulları sınav hazırlık programları yönünden öne çıkan dil okullarıdır.

14- Toronto ve Vancouver’da sosyal yaşam nasıldır? Yeme-içme, gezme, eğlenme, gece hayatı için neler söylersiniz?

Toronto, Vancouver’a göre daha metropol ve kalabalık bir şehir olmaktadır. CN Tower, Toronto City Hall, Dundas Square, Ontario Museum ve Niagara Falls gibi turistik ziyaret edilecek yerleri ile ünlüdür. Vancouver ise daha çok doğal güzellikleri ile tanınan, bisiklet ve yürüyüş yollarının yaygın olduğu bir şehir hayatı bulunmaktadır. Dünyaca ünlü olan Stanley Park Vancouver’da bulunmaktadır.

İki şehirde de yeme-içme kültürü aynı olmakla beraber, eğlence ve gece hayatı için birçok pub ve restaurant bulunmaktadır. Birçok kültürden insanların yaşadığı Toronto ve Vancouver’da uzak doğu mutfağından, batı mutfağına kadar birçok alternatif yeme ve içme seçenekleri bulunmaktadır.

15- İki şehir dışında öğrenciler şehir dışına gezmek için nerelere gidebilirler?

Öğrenciler, Ottowa, Montreal ve Victoria gibi Kanada’nın diğer şehirlerine gezmek için gidebilirler.

16- Bütün bu süreçlerden geçen öğrencilere danışman şirket olarak hangi durumlarda destek veriyoruz? 

Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı şirketi olarak, öğrencilerimize anlaşmalı olduğumuz dil okulu, kolejler ve üniversiteler için ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti vermekteyiz. İlk olarak öğrencilerimize uygun programı ve okulu belirleyip, gideceği okula kayıt ve kabul işlemlerini organize ediyoruz. Öğrencimizin tercihine göre konaklamasını ayarlıyor, vize süreçlerini başından sonuna kadar takip ediyor ve vize başvurularını gerçekleştiriyoruz. Uçak bileti, havalimanı karşılama ve transfer hizmeti ve sigorta işlemlerinde de kendilerine destek veriyoruz. Seyahatlerinden önce düzenleyeceğimiz oryantasyonumuzla gidecekleri ülke ve şehirde ilk etapta zorluk çekmemeleri için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmeler yaparak adaptasyon süreçlerini hızlandırmada yardımcı oluyoruz. Eğitim süreleri boyunca da öğrencilerimizle iletişim içerisinde olarak, onlara destek olmaya devam ediyoruz. Kanada okulları hakkında detaylı bilgi almak veya danışmanımıza soru sormak isterseniz onur@atlasedu.com adresine mail gönderebilirsiniz.

  • Paylaş: