7 Haziran 2006‘da açılan Fas Hollanda Ensitüsü’nün (NIMAR) ardından Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı (OCW) Türkiye’de de benzer bir enstitü açma kararı aldı. Bu enstitüyü kurma görevi Leiden Üniversitesi ne verildi. Akdeniz bölgesinde bulunan diğer Hollanda enstitüleri zincirinin bir parçası olan NİHA’nın Türkiye’de de kurulmasının nedeni, Türkiye’nin yurtdışına ilgi duyan, eğitime önem veren genç ve azimli nüfusu ile büyük bir potansiyele sahip olması.
MİSYON
Etkili bir yol açıcı ve aracı olarak Hollanda Yüksek Öğretiminin ulaslararası nitelik kazanmasına yardımcı olmak.
Yüksek öğretim alanında Hollanda-Türkiye arasındaki ortak çalışmaları etkin biçimde desteklemek,
her iki ülkede ortak çalışma içerisinde olan yüksek öğretim kurumlarına destek vermek, öğretim görevlilerini ve öğrencileri tanıştırmak, staj imkanları sağlamak ve bilimsel araştırmayı teşvik etmek,
eğitim kurumlarının ihtiyacına göre Hollanda yüksek öğretimine yetenekli Türk öğrenciler kazandırmak.
FAALİYETLER
Hollanda yüksek öğretiminin tanıtımı, öğrenci bilgilendirme ve kazandırma
NİHA’nın temel faaliyetleri bölgede düzenlenen uluslararası eğitim fuarlarında Hollanda’daki uluslararası eğitim programlarının tanıtımının yapılması ve Hollanda ve Türk üniversiteleri ve diğer kurumlar arasında işbirliği sözleşmelerini desteklemek.
Hollanda yüksek öğretim kurumlarının isteği üzerine NIHA belirli bölümlere öğrenci kazandırabiliyor ve gerektiğinde Hollanda’ya göndermeden sınavdan geçirebiliyor. Ayrıca özel durumlarda NİHA başarı beklentisi yüksek öğrencilerin Hollanda’ya gidişlerini kısıtlı ölçüde finansal destekleme imkanına da sahip.
Öğrenci ve araştırmacılara destek
NIHA Türkiye’de eğitim alan veya almak isteyen, staj veya araştırma yapan veya yapmak isteyen Hollandalı öğrencilere destek sunuyor. Bu destek eğitim, staj ve araştırma imkanları hakkında bilgi vermek, araştırma yapmak için gerekli izinlerin alınmasını sağlamak, Türkiye’de konu ile ilgili ortaklarla iletişim sağlamak ve NIHA binasında ya da başka bir yerde konaklama imkanı sağlamak.
Hollanda ve Türkiye Yüksek Öğretim Kurumları arası işbirliği konusunda aracılık ve tavsiyeler
Eğitim, araştırma, öğrenci alışverisi ya da stajlarla ilgili Türkiye’de çalışma ortağı arayan Hollanda üniversiteleri ve yüksekokulları Türk üniversiteleri ya da yüksekokulları arasında aracılık.
NIHA ile proje ortaklığı
NIHA, ortak müfredat, düzenli öğrenci ve öğretim görevlisi alışverişi, staj sözleşmeleri vb. şeklinde Hollanda üniversiteleri ve yüksek okulları ile bir veya birkaç Türk muhatapla uzun süreli proje ortaklığını teşvik eder.
İlgili kurulumlarla ortak finansman söz konusu ise NIHA bağlantılarından, konuk odalarından, toplantı salonlarından ve diğer imkanlarından öncelikli olarak yararlanma imkanı sunulur. Kurumlara aynı zamanda proje ortaklığı sözleşmesi çerçevesinde bir veya birkaç çalışanını NIHA bünyesine yerleştirme imkanı sunulur.
Hollandaca Dil Kursları
Ocak 2008 den itibaren NIHA da (akşamları) Hollandaca Dil dersleri düzenniyor. Başvuru için 0312-437 33 47.
NIHA Konferans Salonu’ndaki AKADEMİK FALİYETLER
Tarih |
Misafir Konuşmacı |
Konu |
3 Nisan 2008 |
Prof.Dr. Himmet Umunç Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı |
"Türkiye de Hollandalı Bir Seyyah: Cornelis de |
10 Nisan 2008 |
Perşembe EU Seminerleri* vol:1 Gerbrand van Borg, İş Geliştirme Müdürü- ECORYS, Turkey
*seminer dili İngilizce olacaktır |
EU Funding opportunities and mechanisms in Turkey |
Hollanda Yüksek Öğretim Sistemi
Hollanda Yüksek Öğretim sistemi 2002-2003 eğitim yılından itibaren değişti. Daha önceleri dört yıllık lisans-yüksek lisans birleşik eğitimden oluşan üniversite programları yeniden gözden geçirilip lisans (üç yıl) ve yüksek lisans (bir veya iki yıl) olarak ayrıldı.
Bu değişiklik sayesinde öğrenciler Avrupa Birliği içerisinde daha rahat dolaşabilecekler. Hollandalı öğrencilerin bir süre için yurtdışında eğitimlerine devam edebilmelerini daha da kolaylaştırmak için yukarıda belirtilen değişimle birlikte European Credit Transfer System (ECTS) uygulamasına geçildi. ECTS uygulamasıyla farklı ülkelerden farklı Yüksek Öğretim Kurumlarının karşı kurumda alınan dersleri tanıması kolaylaştı.
Hollanda Yüksek Öğretimi kendi içinde ikiye ayrılıyor. Araştırmaya yönelik yüksek eğtim (Wetenschappelijk Onderwijs, WO) ile mesleki formasyona yönelik yüksek eğitim (Hoger Beroeps Onderwijs, HBO) olmak üzere iki farklı Yüksek Öğretim Kurumları var.
WO bölümleri Üniversite bünyesi, HBO bölümleri ise Yüksek Meslek Okulu bünyesi altında toplanıyor.
WO bölümlerinde lisans eğitimi üç yıl sürüyor, bu süre içerisinde 180 ECTS ağırlığında bir ders yükünün tamamlanması gerekiyor. Lisans bölümü mezunları Bachelor of Arts veya Bachelor of Science unvanını taşımaya hak kazanıyor. Yüksek lisans eğitimi bir, bir buçuk veya iki yıl sürüyor. Bu süre içerisinde 60, 90 veya 120 ECTS ağırlığında ders yükünün tamamlanması gerekiyor. Yüksek lisans bölümleri mezunları Master of Arts veya Master of Science unvanını taşımaya hak kazanıyor.
Hollanda’da Master ünvanını taşıyan her öğrenci şartsız olarak doktora yapmak için hak kazanmış oluyor.
HBO bölümlerinde lisans eğitimi dört yıl sürüyor, bu süre içerisinde 240 ECTS ağırlığında bir ders yükünün tamamlanması gerekiyor. Lisans bölümü mezunları aldıkları meslek eğitimini yansıtan bir Bachelor ünvanını taşımaya hak kazanıyor, mesela Bachelor of Engenineering. HBO’da lisans eğitimini tamamlayan öğrenci HBO veya WO’da yüksek lisans eğitimine devam etme hakkına sahip oluyor. HBO yüksek lisans bölümü bir veya iki yıl sürüyor, bu süre içerisinde 60 veya 120 ECTS ağırlığında ders yükünün tamamlanması gerkiyor. HBO lisans bölümden mezun olan öğrenci mesleki formasyonunu tamamlamış, kendi branşında tam donanıma sahip, mesleğini icra etmek için hiçbir engeli kalmamış bir şekilde iş hayatına atılabilir. Veya dilerse kendi branşında yüksek lisansa devam edebilir.
WO veya HBO lisans mezunları bazı istisnalar dışında, ancak mezun oldukları bölümün uzantısında yüksek lisansa devam edebilirler.
İletişim Bilgileri :
Hollanda Yüksek Öğretim Enstitüsü
Koza Sokak No. 111
06700 Gaziosmanpaşa (G.O.P.)
ANKARA
tel: +90-312-437 33 47
fax: +90-312-437 33 42