Doğu Amerika da eğitim olanakları

Atlas Şaşkınbakkal ofis danışmanlarından Remziye Tokdemir Amerika’ya yaptığı eğitim gezisinden izlenimlerini bizlerle paylaştı. Özellikle Amerika’nın doğu yakasındaki dil okulu ve üniversitelerini ziyaret eden danışmanımız Amerika’da eğitim almak isteyen öğrencilere bakın ne tavsiyelerde bulunuyor.

Katıldığınız gezi programınızı anlatır mısınız? Hangi Şehirleri ve okulları ziyaret ettiniz?

Amerika gezim aslında 3 aşamadan oluştu diyebilirim. İlk aşama Arkansas State University ,Jonesbore ve Memphis şehirleri. İkinci aşama Boston, New York, New Jersey, Orlando ve Fortlauderdale deki Embassy dil okullarını ve“ Lasell College /BOSTON; Merrimack College/ BOSTON ; Fisher College/BOSTON;  Storm King School /NEW YORK, Manhattan School of Music/NEW YORK;  Rutgers University/NEW JERSEY;  Full Sail University/ FORT LAUDERDALE olmak üzere partner üniversiteleri ziyaret ettim.

Ve son olarak üçüncü aşama New York şehrindeki Geos, Aspect, ALCC,  Berkeley College, City College, Columbia University’yi ziyaret ettim.

Amerika’da eğitim almayı düşünen öğrencilere tavsiyeleriniz ne olur?

Amerika’ya eğitim için gidecek olan öğrenciler öncelikle şunu bilmeliler ki ilk etapta ailelerinden, arkadaşlarından, ülkelerinden ve kendi kültürlerinden uzakta oldukları için özlem içinde olabilirler, İngilizceleri yetersiz olduğu için kendilerini ifade etmekte ve karşılarındaki kişileri de anlamakta zorlanabilirler. Bu süreçte neden ailemi , çevremi, ülkemi kendi kültürümü bırakıp Amerika’ya okumaya geldim diyerek kendilerini sorgulayabilirler. Bu aslında sadece yaşanılan geçici bir kültür şokudur ve unutmamalılar ki yurtdışına eğitim için giden birçok öğrenci bunu yaşamaktadır. Sadece  kendilerine biraz zaman vermeleri yeterli. Birkaç aylık bir uyum sürecinden sonra kendilerini daha iyi hissedeceklerdir  ve yaşama , kültüre,  dile adapte olacaklardır. Bu süreçte kesinlikle soru sormaktan ve açıklama istemekten çekinmemeliler, insanlara kesinlikle  önyargılı yaklaşmayıp yeni gelenek, yaşam ve kültür şekillerini tanımaya ve anlamaya çalışmalılar. Sonuçta dil ve kültür bir bütündür ve iç içedir. Ayrıca faal olmak sosyal aktivite programlarına katılmak ve yeni arkadaşlar edinip çevrelerini geliştirmek de kültür şokunu daha kısa sürede atlatmalarına yardımcı olacağı gibi dil gelişimlerini de oldukça pozitif etkileyecektir. 

Diğer bir yandan okul ve program seçimi de çok önemli bir unsur. Öncelikle yurtdışında eğitime gidecek olan arkadaşlar eğitim ve kariyer hedeflerini iyi belirlemeliler ve bunu belirlerken gelecekte yapmayı düşündükleri mesleği, bu mesleği Türkiye’de mi yoksa yurtdışında mı yapmayı planladıklarını, hangi konumda çalışmak istediklerini ve bunlar gibi birçok noktayı göz önünde bulundurarak program ve okul seçimlerini yapmalılar. 

Amerika’da eğitim almayı planlayan öğrenciler şehir seçiminde nelere dikkat etmeliler?

Amerika da eğitime gidecek olan öğrenciler için okul ve program seçimleri kadar gidecekleri bölge ve şehir seçimleri de çok önemlidir. Her eyaleti farklı bir ülke görünümünde olan Amerika da ki okulların bazıları, nüfusun seyrek olduğu ve küçük bir kasabayı andıran bölgelerde konumlandırılmışken, bazı okullar ise kalabalığın yoğun olduğu büyük şehirlerdedir. Bu noktada Amerika öğrencilere beklentilerine ve zevklerine uygun bölge seçimi yapacak kadar çok sayıda ve kalitede eğitim kurumu sunar.

Amerika da günlük yaşam eyaletlere ve şehirlere göre farklılık gösterir. Örneğin New York kalabalık nüfuslu metropol bir şehir olduğu için burada yaşam Amerika nın diğer bölgelerinden çok daha renklidir. Mesafelerin mantık sınırları dışında uzun olduğu bu şehirlerde toplu taşıma maalesef çeşitli nedenlerden ötürü pek gelişememiştir. O nedenle bu şehirlerde eğitim almayı düşünen öğrenciler sosyal yaşantıları için araba satın almak veya kiralamak durumunda kalabilirler 

ÖSS yi kazanamamış ya da hazırlık okumak zorunda olan öğrencilere veya üniversiteyi bitirmiş ama dil konusunda kendini yetersiz görenlere Amerika’da dil eğitimi almalarını önerir misiz? Amerika bunun için doğru adres midir?

Kesinlikle evet . Özellikle ÖSS’yi kazanamayan ve bir yılını daha üniversiteye hazırlıkla geçirmek istemeyen; hazırlık sınıfı okumak zorunda olan ancak kazandığı üniversiteden ziyade dil eğitimini yurtdışında almak  isteyen veya üniversiteyi bitirmiş ancak yabancı dili yurtdışında öğrenmek isteyen öğrencilere Amerika yüksek eğitim standardı, prestijli eğitim kurumları ve kişiye sağlayacağı farklı vizyonlar açısından çok büyük artılar sağlayabilir.  

İngiliz İngilizcesi ile Amerikan İngilizcesi arasında farklılar nasıl?

Bariz farklılıklar mevcut. Amerikalıların kullandıkları İngilizce dilbilgisi kitaplarından öğrendiğimizden farklı olduğu gibi ülke genelinde gözlemlediğim kadarıyla bölgesel ağız farklılıkları da mevcut. Amerikalıların birçoğu okullarda öğrendikleri dilbilgisi kurallarına dikkat etmeden konuşuyorlar. İngilizler kelimeleri daha fazla yuvarlarken, Amerikalı’ların konuştuğu İngilizce biraz daha net denilebilir.

  • Paylaş: