Hedeflerine ulaşmaları için öğrencilere planlı hareket etmelerini tavsiye ederim

Atlas danışmanları, danışmanlık verdikleri öğrencilerin ihtiyaçlarına en uygun okulları belirleyebilmek amacıyla yurtdışındaki okulları ziyaret ediyor. Bu ay Serkan Uğur, İngiltere’deki okulların bulundukları bölgeleri, fiziksel şartlarını ve eğitim metodlarını inceledi. Uğur’la hem okulları, hem de Türk öğrencilerle ilgili izlenim ve tavsiyelerini konuştuk.

 

İngiltere’de hangi okulları ziyaret ettiniz?

Eurocentres’ın Londra, Lee Green, Brighton, Cambridge ve Bournemouth okullarıyla,  Londra Merkez’de bulunan  Bloomsbury International, Malvern House, Kaplan Aspect, LSI London, Oxford House College gibi bir çok popüler ve kaliteli dil okulunu görme fırsatı buldum.

 

Okullar arasında ne gibi farklılıklar var?

Okullar arasındaki en ciddi farklılık eğitim standartları ve metodları. Kimi okullar merkezi bölgelerden çok uzakta konumlanmışken, kimi okullar eğitimi olumsuz etkileyecek kadar yoğun, kalabalık ve gürültülü bölgelerde bulunuyor. Bazı okullar eğitim amacıyla inşa edilmiş modern binalara sahip, bazıları sonradan restorasyonla okula çevrilmiş İngiliz evlerinde eğitim veriyor. Okullar arasında ferah, teknolojik donanıma sahip rahat sınıflı olanlar da var, çok daha dar ve kısıtlı imkanları bulunanlar da. Bazı okullar, öğrencilerine ders aralarında ya da dersten sonra bir araya gelebilecekleri kantin ve yemekhane gibi imkanlar sunarken bazı okullarda sadece kahve ve bisküvi makineleri mevcut.

 

Bu izlenimlerinizin size danışmanlık yaparken faydası oluyor mu?

Tabii ki bu farklılıkları yerinde gözlemlemek öğrencilerimizin ihtiyaçlarına en uygun alternatifleri belirleme konusunda bizlere çok yardımcı oluyor.

 

Okullarda Türk öğrencilerle görüşme fırsatı buldunuz mu?

Ziyaret ettiğim her okulda Türk öğrencilerle görüşmeye ve kendilerinin düşüncelerini almaya çalıştım.  Ayrıca Atlas olarak Londra’da şubemizin bulunması Türk öğrencilerle sürekli olarak görüşme imkanı sunuyor zaten. Öğrencilerimizin hangi programları aldıkları, nerede kaldıkları ve Atlas olarak bizlerden ne talep ettikleri gibi konularda öğrencilerimizle çeşitli görüşmeler yaptım.

 

Peki ne önerirsiniz?

Öncelikle öğrencilere zihinsel olarak kendilerini hazırlamalarını ve buraya gelmeden önce İngilizce konularını tekrar etmelerini öneririm. Ayrıca kültür, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, sosyal ilişkiler gibi konularda mümkün olduğunca fazla bilgi toplamalarını tavsiye ederim.

 

Yurtdışında öğrenim görmekte olan Türk öğrencilere genel önerileriniz var mı?

Türk öğrencilerde gördüğüm en büyük problem ders saatleri dışında kendi aralarında sürekli olarak Türkçe konuşmaları ve bireysel olarak yeterince ders çalışmamaları. Bu sorunların önüne geçmek için sürekli İngilizce konuşulan ortamlarda bulunmaları ve kendilerine bir çalışma planı hazırlamalarında fayda var. 

 

İngiltere’de eğitim görmeyi düşünen öğrencilere mesajınız nedir?

İlk etapta ingilizce’yi hangi amaçla kullanacaklarına karar vermeleri ve buna uygun programlara kayıt olmalarını öneririm.Zaten Atlas olarak bu konuda öğrencilerimize yardımcı oluyoruz.Ayrıca İngiltere’de eğitimleri boyunca mutlu olabileceklerini düşündükleri şehir, konaklama ve okul gibi kriterleri iyi belirlemelerinde fayda var.
İlk günlerinizde ülkenize ve ailenize özlem duyabileceğinizi, henüz hiçbir arkadaş ya da tanıdığınız olmadığı için kendinizi yalnız hissedebileceğinizi, yeni ortamınıza alışabilmeniz için zamana ihtiyacınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yine ilk günlerinizden itibaren eğitim amacınıza odaklanmanız, karşılaşabileceğiniz zorlukların üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır.

  • Paylaş: