• Dünyanın en iyi üniversitelerini onlar belirliyor! İşte o kurumlar

Günümüzde dünyanın en popüler üniversitelerinin bu kadar ünlenmesini sağlayan en önemli faktörlerden biri de bu eğitim kurumlarını sıralayan organizasyonlar. Dünyanın prestijli ve güvenilir araştırma ve yayıncı kuruluşları üniversitelerin çalışmalarını inceleyerek global bir liste hazırlıyor ve bu sıralamalar öğrencilerin tercihlerini etkileyen kriterlerden biri oluyor.

 

QS VE TIMES SEKTÖRÜN ÖNCÜLERİ

 

Dünya sıralamaları denince en çok ön plana çıkan iki kurum bulunuyor. Bunlardan birisi Times Higher Education diğeri de Quacquarelli Symonds yani QS olarak bilinen kurum. Bu iki organizasyon da yaptıkları çalışmaları, başta üniversiteler dünya sıralamaları, olmak üzere web sitelerinden yayınlayarak günde milyonlarca kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor. Bu anlamda THE için https://www.timeshighereducation.com/ ve QS için de https://www.topuniversities.com/ siteleri bu yayınlar için kullanılıyor. Bu iki kuruma ek olarak Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP), The Guardian ve Complete Guide gibi kurumlar da dünya sıralamaları için çalışmalar yapıyor.

 

ALAN BAZLI SIRALAMALAR DA BULUNUYOR

 

Hem THE ve QS hem de diğer bağımsız kuruluşlar üniversitelerin genel derecelendirmesi dışında alan bazlı sıralamalar da yaparak öğrencilere hedefleri için yine ışık tutuyor. Bu anlamda THE ve QS birçok alternatif sıralama hazırlarken The Guardian ve Complete Guide gibi organizasyonlar da alan bazlı listelemelerde oldukça popülerler. Buna örnek olarak aşağıdaki alanlarda özel sıralamalar bulmak da mümkün.


 

YÖK SADECE 5 KURUMUN LİSTESİNİ TANIYOR

 

Ülkemizin bu alandaki kuruluşu Yükseköğretim Kurulu denklik ve ilgili işlemler için dünya sıralamalarını oluşturan organizasyonlardan ARWU, CWTS, URAP, THE ve QS'i tanıyor.

 

ATLAS İLE ÜCRETSİZ BAŞVURU İMKÂNI

 

Atlas Yurtdışı Eğitim olarak İngiltere, Avustralya, Kanada, ABD ve İrlanda'da bulunan anlaşmamızın olduğu dünyanın en prestijli üniversitelerine ücretsiz başvuru imkânı sağlıyoruz. Siz de yükseköğretim planlarınızı yapmak için bizlerle iletişime geçebilir ve ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

 

SIRALAMALARDA ŞU METHODLAR KULLANILIYOR

 

Kurumların hazırladığı sıralamalarla ilgili en çok sorulan soru ise bu listeler hangi kriterlere göre hazırlanıyor?

 

Bu noktada QS toplamda 6 farklı faktöre bakarak listelerini oluşturuyor.
-Academic reputation

-Employer reputation

-Faculty/Student Ratio

-Citations per faculty

-International faculty ratio

-International student ratio

 

Times Higher Education ise biraz daha detaylı bir çalışma yaparak listelerini oluşturuyor. Toplamda 5 ana başlıkta ve 13 alt kategoride yapılan methodoloji şu şekilde;

 

1)   Teaching (Learning Environment)
-Reputation Survey
-Staff-to-student-ratio
-Doctorate-to-bachelor's ratio
-Doctorates-awarded-to-academic-staff ratio
-Institutional Income

2)   Research
-Reputation Survey
-Research Income
-Research Productivity

3)   Citations (Research Influence)

4)   International Outlooks
-Proportion of International Students
-Proportion of International Staff
-International Collaboration

5)   Industry Income (Knowledge transfer)

  • Paylaş: