Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin birincisi Can Yeğinsü oldu

Harvard Üniversitesi’nin bu yılki mezuniyet töreni, bir Türk genci için çok büyük bir onura sahne oldu. Harvard Hukuk Fakültesi’ni birincilikle bitiren Can Yeğinsü, mezuniyet töreninde 8 bin kişi önünde konuşma yaptı. Yeğinsü’nün konuşması, en başarılı 10 öğrenciden istenilen konuşma metinleri arasından, pop star yarışmalarını andıran bir elemeyle seçildi. Yeğinsü, konuşmasını Harvard Hukuk Fakültesi Dekanı ve profesörlerden oluşan jüriye bir video hazırlayarak gönderdi. Can, 8 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmasında, tüm başarısını annesi Ömür Yeğinsü’ye borçlu olduğunu şöyle anlattı:

İçimdeki yıldız
"Annem olmasaydı, buraları benim için hayal olurdu. Daha küçükken en iyi okullarda okumam için İstanbul’daki hayatını geride bırakıp Londra’ya yerleşen annem, içimdeki yıldızın dışarılarda parlayacağına inandı. Annem, hiçbir zaman köklerimden, kültürümden kopmama izin vermedi. Burada bize bu başarıyı sağlayan tüm aile ve dostlarımıza şükran borçluyuz. Siz olmasaydınız belki içimizdeki yıldız parlamayacaktı."

Harvard’da okuduğu dönemde Boston Red Sox’un uğursuzluğu kırıp şampiyon olduğunu, Harvard’ın ilk defa bir kadın rektöre sahip olduğunu söyleyen Yeğinsü Can, "Senatör Barack Obama’nın da bu kürsüye öğrenciyken çıktığını, bugün ABD’nin başkan adayı olarak bu ülkeye umut fırsatı sunduğunu" belirterek Harvard’ın kendilerine sunduğu vizyona değindi, tüm öğrencileri ve velileri tebrik etti.

Tony Blair’in şirketi

Henüz 27 yaşında olmasına rağmen Harvard’dan önce İngiltere’de Oxford ve yine ABD’de Princeton Üniversitesi’ni üstün başarılarla bitiren Can Yeğinsü, İngiliz Yüksek Mahkeme avukatlığı olan "Barrister" unvanına da sahip. Harvard Hukuk Fakültesi’ni birincilikle bitiren Yeğinsü, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Cherie Blair’in hukuk kariyerlerinde zirveye çıktığı, insan hakları ve milletlerarası ticaret konularında İngiltere’nin bir numaralı hukuk bürosu olan 11 King’s Bench Walk’da önümüzdeki Eylül ayından itibaren çalışmaya başlayacak. Yeğinsü, en büyük arzusunun, İngiltere ve Amerika’da aldığı başarılı eğitim sayesinde edindiği tüm birikimini, uluslararası platformda kullanarak Türkiye’yi temsil etmek olduğunu söylüyor.

Obama da konuşmuştu

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan siyah senatör Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Mitt Romney de Harvard’daki öğrencilik yıllarında mezuniyet konuşması yapmışlardı. Barack Obama, Can Yeğinsü gibi Harvard Hukuk Fakültesi mezunu.

Oxford’da da birinciydi

Harvard’ı birincilikle bitirmesi Can Yeğinsü’nün ilk basarısı değil. Can, Oxford Universitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nü de birincilikle bitirdiğinde, Dekan Lord Butler, Can’ın bu bölümde okuyan ilk Türk genci olduğunu kendisine söylemiş. Bu yıl Harvard Hukuk Fakültesi’nden mezun olan bir Türk öğrenci daha var: Annesi Alman, babası Türk olan İnci Ataman Figanmeşe, İstanbul Hukuk Fakültesi’nde göreve başlayacak.

 

Haber: Razi Canikligil New York

Kaynak: Hürriyet, 7 Haziran 2008

  • Paylaş: