Çift diploma programıyla Binghampton’da okuyan 100 Türk öğrenci mezun oldu

İTÜ, ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi Üniversiteleri ile işbirliği kapsamında, ABD’nin Binghampton Üniversitesi’nden çifte diploma alarak mezun olan 100 Türk öğrenci, hem ailelerinin hem de Türkiye’nin gururu oldu.

New York Devlet Üniversiteleri’ne bağlı Binghampton Üniversitesi’nde düzenlenen mezuniyet törenine Türk öğrenciler damgasını vurdu. İTÜ, ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi Üniversiteleri ile işbirliği kapsamında çifte diplomaya hak kazanan 100 Türk öğrenci, 20 Mayıs 2008 günü düzenlenen görkemli bir törenle mezun oldu. Öğrenciler, çift diploma uygulaması gereği, üniversite eğitimlerinin birinci ve üçüncü sınıflarını Türkiye’de, ikinci ve dördüncü sınıflarını da ABD’de okudu. Diploma töreninde, sık sık Türk öğrencilerin başarısından söz eden Binghampton Üniversitesi Rektörü Lois B. DeFleur, “Okulumuzda Türk öğrencilerin olması bizim için gerçekten önemli. Çoğu Amerikalının dünyanın başka ülkelerine ilişkin bilgisi yok. Türk öğrencileri başarılarının yanı sıra biz, bizim onlara öğrettiğimizden çok şeyi onlardan öğreniyoruz. Bu da çok önemli” diye konuştu.

Dünyanın 120 ülkesinden bu yıl mezun olan 3500 öğrenci arasında 100 kişi ile en kalabalık mezun grup olan Türk öğrencilerin mezuniyet törenine New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da katıldı. Öğrenciler ve aileleriyle bir araya gelen Samsar, burada yaptığı konuşmada “Sizler çocuklarınızla gurur duymalısınız, Amerika’nın üniversitelerinden birinden mezun oldular. Bu bizim için büyük bir kıvanç kaynağı. Öğrencilerimiz Türkiye ve Amerika ilişkilerinde bir köprü görevi görüyorlar” dedi. Konuşmasında öğrencilere de seslenen Samsar, ”Göreviniz burada bitmiyor. Artık, uluslararası ilişkilerde kişisel ilişkilerin, kişisel dostlukların önemi çok büyük. Sizler burada birçok dostluk kurdunuz. Bu ilişkileri devam ettirmek zorundasınız, çünkü sizler Türkiye’nin gönüllü birer elçilerisiniz. Sizlerle gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Samsar, 3500 öğrenci için düzenlenen mezuniyet töreninin düzenlendiği salonda cübbe giyerek konuştu.

Üniversite eğitimlerinin iki yılını İTÜ, ODTÜ, Bilkent ya da Boğaziçi, iki yılını da Binghampton Üniversitesi’nde okuduktan sonra mezun olan Türk öğrenciler, ABD’de yaşayacakları iş deneyimlerinden sonra, bilgi ve birikimlerini Türkiye’de değerlendirmek istediklerini dile getirdi. Küresel ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunlarından Beste Gümüştaş, “Ben Türkiye’ye dönmeyi planlıyorum. Uluslararası İlişkiler eğitimimin Türkiye’de daha yararlı olacağını düşünüyorum. Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmak istiyorum” diye konuştu.

Türkiye’den gelen anne-babalarının gözleri önünde, üniversite mezunu olmanın sevincini yasayan öğrenciler, iki ülkede okumuş olmanın kendilerini yaşama hazırlamaları büyük deneyimler kazandırdığını söyledi. Mezun olmalarının ardından, master yapmaya kabul edilen ya da Amerikan kurumlarından teklifi almaya başlayan Türk öğrenciler, başarılarıyla ailelerine de hem gururlu hem de duygulu anlar yaşattı. Bilişim Sistemleri Mühendisliği mezunu Ceren Çubukçu, dünyanın ilk 50 firması arasına giren bir Amerikan kuruluşunda iş bulduğunu belirterek, “Bir süre burada kalacağım kendi mesleğimle ilgili. Bilmiyorum ne kadar kalacağım ama ileride Türkiye’ye dönmek istiyorum” dedi.

İTÜ ve Binghampton mezunu Melis Kabaş da, “İki diploma almamız bizim için gerçekten büyük bir şans. En azından başka bir dil konuşuyor, başka kültürleri biliyor olmamıza burada çok önem veriyorlar. O yüzden buradaki is olanaklarını kullanmayı ama ondan sonra ben de ülkeme dönmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

Binghampton Üniversitesi Çift Diploma Programı Direktör Yardımcısı Oktay Şekercisoy, sayıları giderek artan Türk öğrencilerin, üniversite yaşamına katkılarının da arttığını belirtti.

New York un Binghampton kentinde düzenlenen mezuniyet törenine Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kürşad Aydoğan, ODTÜ Rektör Yardımcısı Nezih Güven, İTÜ’den Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Kamaşak, Boğaziçi Üniversitesi'nden de Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan katildi. Çifte diploma alarak mezun olan Türk öğrenciler, aileleriyle birlikte düzenledikleri mezuniyet gecesinde, coşkuyla eğlendi.

Kaynak: Hürriyet

  • Paylaş: