• Pilotaj ve Havacılık Eğitimi
Son zamanların popüler eğitim türlerinden olan yurtdışında pilotaj eğitimi tüm dünyada gerek prestijli gerekse de maddi kazançları göz önünde bulundurulduğunda popüler meslek grublarının en başlarında yer almaktadır.

Gelişen ekonomiler sayesinde global dünyada, ülkeler ve şehirler arası ulaşım geçmiş yıllara kıyasla çok daha fazla önem arz etmektedir.Bu sebepten dolayı talebi karşılamak için bir çok sivil havacılık firması kurulmaya başlanmış, devletler de bu gelişime ayak uydurmak için yatırımlarını havacılık ve ulaştırma sektörüne kaydırmaktadırlar.Bu gelişime paralel olarak kalifiye personal ihtiyacı da artış göstermektedir.
Bu ihtiyacı karşılamak için ülkemizde de son yıllarda özel ve kamu’ya bağlı okullarda pilotaj ve havacılık eğitimleri verilmeye başlanmıştır.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi ilk ve tek devlet okulu olarak yakın bir zamanda eğitime başlamış olup, üniversite sınavı ile öğrenci alımı yapıp ve mezunlarını vermeye başlamıştır.
Ülkemizde ayrıca, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin dışında da özel kurumların havacılık sektörüne katkı sağlamak adına vermiş oldukları Havacılık ve Pilotaj eğitimleri bulunmaktadır.

Üniversite sınavından yeterli puanı alamamış, yada bütçe açısından diğer özel kurumların vermiş oldukları eğitimlere katılamayacak olan öğrenciler için, Atlas Yurtdışı Danışmanlığı, yurtdışında bulunan okullarda sivil havacılık eğitimi ve pilotaj lisansı alma konusunda öğrencilere ve velilere yardımcı olmaktadır.

Gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında popüler olan bazı bölümler şu şekilde sıralanmaktadır;
-Pilot Eğitimi (Pilotaj)
-Sivil Havacılık Yönetimi
-Uçak Mühendisliği
-Hava Trafik Kontrolörlüğü

Farklı ülkelerde verilen bu eğitimler sonucunda mezun olan öğrenciler,uluslararası geçerli sertifikalara sahip olmaktadırlar ve gerek Türkiye’de gerekse de başka ülkelerde ,diğer göçmenlik şartları yerine getirmeleri halinde,o ülkelerde mesleklerini icra ettirebilmektedirler.

Öncelikle,gerekli sağlık koşullarını sağlamış,pilotluk eğitimi almak isteyen kişilerden en az 4 yıllık lisans fakültesi mezunu olmaları beklenmektedir.Ancak yurtdışında pilotajlık eğitimi almak için en az lise mezunu olmak yeterlidir.Fakülte bölümleri olarak herhangi bir bölümden mezun olunması kabul görülse de,gene aynı şekilde havacılık üzerine sunulan bir bölümde eğitim almış olmaları tercih edilmektedir.

Pilot olmak isteyen öğrenciler,4 yıllık fakülteyi tamamladıktan sonra (yada eğitim gördükleri süreç içerisinde) mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli olan CPL ve PPL başta olmak üzere farklı pilotaj sertifikasyonlarını almaları gerekmektedir.İstenilen gerekli uçuş eğitim saatlerini tamamlayan pilot adayları,yaklaşık 1 yada 1,5 yıl süren eğitimler sonunda pilot olmaya hak kazanırlar.Genel olarak eğitimler 1 yada 1,5 yıl sürse de ,pilot adaylarının almak isteyecekleri ek sertifikasyon programlarına göre bu süreler kısalabilir yada uzayabilmektedir.

Türkiye’de yada başka bir ülkede en az lise mezunu olan kişiler ise direk bu pilotaj eğitimlerine katılabilirler.
Yurtdışında pilotaj eğitimi almanın bir diğer avantajı ise,yabancı dil seviyemizin çok daha üst düzeye gelecek olmasıdır.Eğitimimiz süresi boyunca,gerek diğer ülkelerden eğitim için gelen yabancı pilot adayı öğrenciler ile,gerekse de bulunduğumuz ülkede yaşadığımızdan dolayı,dil seviyelerimiz de üst düzeyde olacaktır.Dil seviyesi yetersiz olan öğrenciler,okulların kendi bünyelerinde yada okul dışında özel eğitim veren kurumlarda dil seviyelerini geliştirebilmektedirler.Atlas Yurtdışı Danışmanlığı olarak dil gelişiminiz için de yardımcı olmaktayız.

Pilotaj eğitimlerine katılabilmek için aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmak gerekmektedir,
• En az Lise mezunu olmak
• 18 yaş ve üzerinde olmak
• Gerekli olan sağlık kontrollerinden geçmek
• Dil yeterlilik sınavlarından istenilen puanları almak (TOEFL 70-90 arası)
• Sabıka kaydının bulunmaması

Bir çok ülkede ,farklı eğitim kurumlarında alınabilecek eğitimler bulunmaktadır ancak,bu yazımızda, Türkiye’de geçerli olan ve Türk Hava Yolları başta olmak üzere diğer özel havacılık şirketleri tarafından da eğitimleri ve sertifikaları tanınan bazı okullarımız ve programları hakkında bilgiler bulacaksınız.

ABD-WAYMAN AVIATION ACADEMY
Wayman Aviation Academy 1987 yılında Miami şehrine 15 dk mesafede North Perry ve Opa-Locka Hava Alanlarında 2 ayri kampus seklinde kurulmuş ( FAA Part 141) Profesyonel Havacılık kanunlarına göre Uçuş eğitimi ve Business Jet hizmeti veren bir firmadır. Yıllık öğrenci kapasitesi 250’nin üzerindedir ve bunların çoğunu yaklaşık 20 değişik ülkeden yabancı ve Türk Havacılık gönüllüsü arkadaşlar oluşturmaktadır. Eğitimler genellikle 6-8 ay arasında tamamlanmaktadır.

EĞİTİM PROGRAMLARI 

 Private Pilot Certificate
 Instrument Rating
 Commercial Pilot Certificate Single & Multi-Engine Rating


ABD- Florida Institute of Technology
Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Florida Institute of Technology,gerek Türkiye’de gerekse de dünyanın farklı ülkelerinde geçerli eğitimler sunan okulların başında yer alan bu okul,üst düzeyde pilotluk ve havacılık eğitimleri vermektedir. FAA (Federal Aviation Administration) onaylı eğitimler sunan bu kurumda,4 yıllık havacılık lisans eğitimleri dışında,master ve doktora düzeyinde de eğitimler sunulmakta olup,akademik eğitimlerin dışında,pilot olmak isteyen öğrenciler,aşağıdaki eğitimleri alabilmektedirler;
• Private Pilot License (ASEL and AMEL)
• Instrument Rating
• Commercial Pilot Multiengine (AMEL) (full course and add-on)
• Commercial Pilot Single engine (ASEL) (full course and add-on)
• Certified Flight Instructor Certificate (SEL and MEL)
• Certified Flight Instructor – Instrument

AVUSTRALYA-AUSTRALIAN NATIONAL AIRLINE COLLEGE
Avustralya Melbourne şehrinde bulunan,CASA onaylı eğitim sunan Australian National Airline College,akademik eğitim dışında sadece pilotaj eğitimleri üzerine uzmanlaşmış ve eğitim veren bir okuldur.Sundukları sertifikasyon ve plotaj eğitimlerini tamamlayan öğrenciler,gerek Avustralya’da gerekse de farklı ülkelerde sertfikalarını kullanabilmektedirler.Eğitimlerde son teknoloji similatörler ve modern uçaklar kullanılmaktadır.
• Private Pilot License
• Commercial Pilot License
• Commercial Pilot License and Multi Engine Instrument Rating
• Single Engine Command Instrument Rating
• Multi Engine Command Instrument Rating

Yukarıdaki 3 okul haricinde de farklı ülkelerde farklı bir çok okul bulunmakta olup, detaylar için eğitim danışmanımız Yiğit Malgıl ile yigit@atlasedu.com adresinden irtibata geçebilirsiniz,
  • Paylaş: