TÜBİTAK, girişimcilik ve iş planı hazırlama eğitimi verecek

TÜBİTAK, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsünde "Girişimcilik ve İş Planı Hazırlama Eğitimi" verecek.

TÜBİTAK tan yapılan açıklamada, geleceğin teknolojilerini tasarlayacak, geliştirecek ve uygulayacak firmaları kuracak olan 17 kişiye yenilik, yeni iş geliştirme ve rekabet olgusu, yeni eğilimler, fırsatlar, iş fikri belirleme, iş planı hazırlama ve yatırımcılara sunma teknikleri gibi konularda üç günlük "Girişimcilik ve İş Planı Hazırlama Eğitimi" verileceği belirtildi.

"Ülkemizde her yıl kurulan binlerce firmanın büyük çoğunluğunun ilk bir yıl içinde, kalanının önemli bir kısmının ise sonraki beş yıl içinde kapandığı bilinmektedir" denilen açıklamada, bunda en önemli nedenin teknolojik değişim karşısında yenilenememe olduğu ifade edildi. Açıklamada, büyüme ve ileri teknoloji alanlarına yönelik olmayan bu tür iş kurma girişimlerinin gelişmekte olan ülke ekonomilerinde durağanlık yarattığı kaydedildi.

Yüksek eğitimli kişilerin yenilikçi fikirlerine destek verilmemesinin beyin göçünü beraberinde getirdiğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle TÜBİTAK ın "Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimleri Destekleme Programı"nı uygulamaya geçirdiği belirtildi. Açıklamada, "Program ile ülkemizde nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve daha fazla girişimcinin iş fikirlerini iş planlarına dönüştürmeleri için eğitilmesi, bu girişimciler tarafından uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen firmaların oluşturulması hedeflenmektedir" denildi.

Üniversitelerin örgün öğrenim veren herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrencilerin, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış gerçek kişilerin Teknogirişim Programına yılın her günü başvurabilecekleri kaydedilen açıklamada, program kapsamında firmalarını kurmalarının ardından kişilere, personel, malzeme, alettechizat yazıyım, seyehat, danışmanlık, hizmet alımı, ofis kira gideri ve ofise ait işletme giderlerinin yüzde 75 i, en fazla 100 bin YTL ve bir yıl süreyle destek verileceği kaydedildi.

Kaynak: Sabah, 22.08.2007

  • Paylaş: