Türkiye'de hangi okullarda öğrenim gördünüz?
Türkiye’de Süleyman Nazif Anadolu Lisesi’nde öğrenim gördüm. Lise eğitimim ardından 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği’ni kazandım. İlk senemin sonunda iç yatay geçiş yaparak Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği’ni kazandım.2012 Ocak ayında da bölümümden mezun oldum.
Daha önce Türkiye de hiç İngilizce dil eğitimi almış mıydınız?
Daha önce Türkiye’de lisede 1 yıl boyunca hazırlık okudum.Ayrıca geçen sene özel bir kuruluşta 2 ay boyunca dil eğitimi aldım.
Yurtdışında İngilizce dil eğitimi alma düşüncesi nasıl oluştu?
Daha önceleri yurtdışında İngilizce eğitimi almak gibi bir fikrim yoktu.Ancak 2006 yılında arkadaşımın İngiltere’ye gitmiş olması,yaşadığı tecrübeler ve de almış olduğu kaliteli eğitim beni cezp etti.Ayrıca mesleğim açısından İngilizce’nin tercih değil zorunluluk oluşu ana dilim gibi konuşmam gerektiğinden dolayı bu eğitimi kendi yerinde almaya karar verdim.
Türkiye dil eğitimi almak ile yurtdışında dil eğitimi almak arasında nasıl bir fark var?
İlk olarak bu eğitimi yerinde almak ana dili İngilizce olan öğretmenlerle çalışmak ve de oradaki kişilerle sürekli olarak pratik yapmak konuşma açısından inanılmaz farklılık yaratıyor.Burada da belki aynı eğitim alınabilir fakat dersten çıktıktan sonra ister istemez Türkçe konuşuyorsunuz ve de pratik açısından hiçbir gelişme sağlanamıyor.Fakat İngiltere’de sürekli olarak kendinizi ifade etmek için,alışveriş yapmak için ve hatta yol bulmak için ister istemez İngilizce konuşuyorsunuz ve de belirli bir süre sonra otomatikman bu duruma adapte oluyorsunuz.Farkında olmadan İngilizce konuşmaya başlıyor hem konuşmanızı hem de telaffuzunuzu geliştiriyorsunuz.
Yurtdışında eğitim almak size ne gibi artılar sağladı ?
En önemli artısı konuşmamı inanılmaz derecede geliştirmesiydi.Arkadaşlarımla sürekli olarak İngilizce konuştuğum için belirli bir süre sonra bazı kelimelerin Türkçe’si aklıma gelmez oldu .Grameri çok iyi bir şekilde gerek okulun e-learning sisteminde gerekse de okulda öğretmenlerle bire bir çalışarak oturttum bu durum konuşurken gramer kurallarına göre konuşmama olanak verdi.Ayrıca okulun sosyal etkinlik ve gezileriyle birçok yeri görme fırsatım oldu.Buna ek olarak dünyanın birçok yerinden çeşitli ülkelerden arkadaşlar edindim.Türkiye”de de hala onlarla iletişimde kalarak belirli aralıklarla internet aracılığıyla konuşup pratik yapma fırsatı buluyorum.
Hangi ülkede, hangi şehirde ve hangi okulda eğitim aldınız?
Ben İngiltere’de, Bristol English Language Center okulunda 9 hafta boyunca eğitim aldım.Okulun eğitim sistemi çok kaliteli ve de öğretmenler inanılmaz sıcakkanlı.Hala öğretmenlerimle mümkün olduğunca görüşmeye çalışıyorum. Okulda dersler inanılmaz zevkli ve de öğrenilmesi gereken şeyler aktivitelerle dolu bir şekilde öğreniliyor.Bu sayede okula 10 üzerinden 10 verebilirim.
Niçin şehir olarak Bristol'ı seçtiniz?
Genelde Türk öğrenciler İngiltere’de eğitim almak için Londra,Brighton,Bournemouth gibi popüler yerleri tercih ediyorlar.Ben bu yerlerin aksine Bristol’u tercih ettim.Bunun nedeni diğer şehirlere nazaran Türk öğrenci sayısının az oluşuydu.Ayrıca yaptığım araştırmalarda Bristol’un çok güzel ve eğlenceli hareketli bir şehir olduğunu öğrendim.Gerçekten de oraya vardığımda bu düşüncelerimin tamamı doğru çıktı.Hatta Bristol’de beklediğimden çok daha fazla şey buldum diyebilirim.Bristol 500000 nüfuslu %80”ini yerli halkın oluşturduğu bir şehir.Az sayıda dil okulu olduğundan dolayı sizin okulun dışında genelde yerel insanlarla muhatap oluyorsunuz. Bu da doğal olarak dil gelişimine önemli bir ölçüde katkı sağlıyor.Telaffuzunuz ve listening skills dediğimiz dinleme anlamında büyük bir gelişme kaydediyorsunuz. Ayrıca Bristol çok canlı bir şehir her hafta bir festival oluyor ve de hafta sonu arkadaşlarınızla beraber yapacağınız aktiviteleri arttırıyor.Ayrıca görülmesi gereken tarihi yerleri ve doğal güzellikleri olan bir şehir.Yapılacak gezilecek o kadar çok yer var ki ben 9 haftada her yeri gezemedim.Ayrıca Londra’ya otobüsle 2.5 saat, trenle de sadece 2 saat uzaklıkta olması bir diğer avantajı.
Yurtdışına gittiğinizde karşılaştığınız zorluklar neler oldu?
Yurtdışına gittiğimde açıkçası pek bir zorlukla karşılaşmadım.Çünkü daha önce ABD”de work and travel programına katıldığım için az çok tecrübeliydim.Havaalanında uçakta neler yapılması gerektiğini biliyordum.İngiltere”de ilk bir hafta boyunca yemeklere alışmakta güçlük çektim diyebilirim.Aynı zamanda İngiltere”nin havası gerçekten çok değişik.Bütün Ağustos ayı yağmurlu ve soğuk geçerken Eylül ayı beklenmedik derecede sıcaktı.Hiç unutamadığım şey ise Ağustos ayında gördüğüm 9 derece sıcaklıktı.Doğal olarak odamda ısıtmayı çalıştırmak zorunda kaldım.İngiltere”ye gidecek olanlara tavsiyem her zaman dışarı çıkarken şemsiye ve yağmurlukları yanında bulundurmaları ve de her mevsime uygun kıyafetleri yanında götürmeleri.Çünkü gerçekten aynı günde bile değişik mevsimleri yaşamak mümkün.
Son olarak bu deneyimimde benim yanımda olan ve yardımlarını hiç esirgemeyen başta Remziye Hanım olmak üzere değerli Atlas çalışanlarına teşekkürü bir borç bilirim.