Şuan London School of Economics and Politics te Management of İnformation System Masterı yapan Öğrencimiz Onur Meci, yurtdışı tecrübesi herhangi bir ülkede kısa süreliğine bile olsa mutlaka yaşanmalı diyor.

Şuan London School of Economics and Politics te Management of İnformation System Masterı yapan Öğrencimiz Onur Meci, yurtdışı tecrübesi herhangi bir ülkede kısa süreliğine bile olsa mutlaka yaşanmalı diyor.

Türkiye’de Hangi okullarda öğrenim gördünüz?
Türkiye’de Şişli Terakki Lisesini bitirdikten sonra 1 senesi hazırlık olmak Üzere 3 sene Işık Üniversitesinde okudum.

Yurtdışına gitmeye nasıl karar verdiniz?
Lise ve Üniversitenin ilk yıllarında gittim yaz okulları sayesinde gözlem yapma şansı buldum ve annemin desteğiyle yurtdışına gitmeye karar verdim.

Gitme kararı verirken ve gideceğiniz okul ve ülkeyi seçerken zorlandınız mı?  Bu aşamada Atlas ta nasıl bir yardım aldınız?
Yurtdışında Atlas’ın verdiği destekle Amerika’ya gitmeye karar verdim. Çünkü, daha önceki yaz okulları deneyimlerimde hem Amerika hem İngiltere’de (Atlas Danışmanlığıyla) bulunma fırsatı buldum. Benim gözlemlerim ve danışmanım Mesud Bey’in bilgileri birleştirip Amerika’nın benim ve okuduğum bölüm için en iyisi olduğuna karar verdik.

Şu anda hangi ülkede/şehirde/okulda ne eğitimi alıyorsunuz?
Lisans eğitimimi Amerika’da Rhode Island eyaletindeki Johnson and Wales Üniversitesi’nde Software Engineering okudum.  Şuanda Londra’da London School of Economics and Politics’te (LSE) Management of information System masterı yapmaktayım.

Gittiğiniz ülke/şehir ve okulla ilgili sizden sonra gidecek öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur, ya da aktarmak istediğiniz tecrübeleriniz var mıdır?
Eğer ülkelerinden uzak kalabileceklerse Amerika’ya gitmelerini tavsiye ederim oradaki mantaliteyi görmek ve anlamak açısından önemli. İnsan vizyon olarak Avrupa’dan çok daha farklı şeyler görüyor ve kazanıyor. Ama Amerika uzak geliyorsa ben herkesin kesin bir yurtdışı tecrübesi yaşamasını tavsiye ediyorum herhangi bir ülkede. Çünkü insanin kendi ülkesinde yaşayamayacağı tecrübeler elde ediyor. Örnek vermek gerekirse insan farklı kültür, farklı alışkanlıklar ve farklı kişiliklerle ve insanlarla yüz yüze gelip değişik problemleri çözmek zorunda kalıyor.

Yurtdışına gittiğinizde karşılaştığınız zorluklar neler oldu?
İlk önce Türkiye’de öğrendiğim İngilizcenin yetersiz kaldığını gördüm. Yurtdışında farklı bir İngilizce konuşuluyor. Hatta ülkeden ülkeye bile İngilizcelerde hem kalıpsal hem de aksansal değişiklikler bile yaşıyorsunuz. Yemek problemi çektiğim zamanlar oldu Türk yemekleri özlediğim zamanlar. İlk bakışta yemek ve dil problemi yaşadım.

Sizce yurtdışı deneyiminin ve yurtdışında eğitim almanın  en önemli faydaları neler?
Tamamen kişisel gelişim için çok önemli çünkü bazı şeyleri kendi kendine yapmayı çözüm bulmayı öğreniyorsunuz. Kendinize güveniniz geliyor ve iş bitiriciliğiniz artıyor. Dil açısında çok önemli dil gelişimi açısından yurt dışında öğrenmek çok farklı. Eğer üniversite eğitiminizi yurtdışında alıyorsanız ve disiplinli bir öğrencisiyseniz işinize vakıf bir kişi olarak mezun oluyorsunuz.

  • Paylaş: