LONDRA’da Master eğitimini tamamlayan Talha Yilmaz şu anda Akare Fuarcılık şirketinde pazarlama ve satış müdürü olarak görev yapıyor. Kendisi ile yaptığımız görüşmede yurtdışı eğitim ve iş deneyimlerini bizlerle paylaştı.

Londra’da Master eğitimini tamamlayan Talha Yılmaz şu anda Akare Fuarcılık şirketinde pazarlama ve satış müdürü olarak görev yapıyor. Kendisi ile yaptığımız görüşmede yurtdışı eğitim ve iş deneyimlerini bizlerle paylaştı.

Bize biraz kendinizden ve işinizden bahseder misiniz?
1982 doğumluyum. Liseyi ve üniversiteyi Türkiye’de tamamladıktan sonra yüksek lisans yapmak üzere İngiltere ye gittim. 1 yıl süren  eğitim ve 2 yıl süren  profesyonel iş hayatından sonra 2008 yılı sonunda Türkiye ye dönüş yaptım. İş hayatıma Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları firmasında Pazarlama ve Satış Müdürü olarak devam ediyorum.

Hangi okullarda ne üzerine eğitim aldınız?
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünde yaptım. Yüksek lisans eğitimini ise University of East London, MBA in International Business Management alanında tamamladım.

Yurtdışı tecrübeleriniz oldu mu?
Okul döneminde bir kaç part-time iş tecrübem oldu. 5 ay paper-boy (gazete dağıtım elemanı ) ve daha sonrasında küçük bir mağazada satış temsilcisi olarak çalıştım. Yüksek lisansımı tamamladıktan sonra İngiliz yasalarının vermiş olduğu iki yıllık full-time çalışma hakkını kazandım. Bu sürede Atlas Yurtdışı Danışmanlık Şirketinin hala faaliyette olan İngiltere bölge ofisini açtım ve iki yıl kadar Londra merkezli bu ofiste Atlas Danışmanlığı’ nın İngiltere bölge temsilciliğini yaptım.

İngilizcenizi nasıl geliştirdiniz?
Temel İngilizce eğitimini Ortaöğretim ve Lise döneminde aldım. İngiltere’ye gitmeden önce de 3 ay özel bir kursa gittim. Yüksek lisans eğitimi de İngilizceyi doğru kullanmam ve akademik grammere hakim olmam yönünde beni son derece geliştirdi. Ayrıca hem öğrenciliğim hem de sonrasındaki çalışma hayatım; İngilizceyi daha pratik kullanabilmeme ve dile daha hakim olmama yardımcı oldu. Şu anda yaptığım iş sebebiyle de Ingilizcemi sürekli kullanabiliyorum ve geliştirebiliyorum.

Yurtdışında bulunduğunuz süre içinde sosyal hayatınız nasıldı?
Öğrencilik hayatım boyunca gerek okul içi öğrenci kulübü faaliyetlerine gerekse arkadaşlarımla okul dışındaki bir çok sosyal etkinliğe katıldım. Bazı yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalıştım. Sosyal hayatın her alanında sürekli iletişim halinde olmaya gayret gösterdim. Profesyonel hayatta ise, daha çok dernek ve iş çevresi ile ilgili toplantılar ve çalışmalarda yer aldım. Türk-İngiliz Genç İş Adamları Sosyal Platformu üyesiydim. Bu platformda Londra’daki yerleşik bir çok Türk girişimciyle tanışma ve ortak projeler yapma imkanı buldum. Fırsat buldukça da seyahat ediyordum. Bu seyahatler genellikle iş ve turistik amaçlı oluyordu.

Bu deneyimlerinizin kariyerinize nasıl bir etkisi oldu?
Gurbet hayatı her açıdan sıkıntılı bir süreç. Bu süreçte insan türlü zorlukların üstesinden gelebilmeyi ve bu zorluklarla mücadele etmeyi öğreniyor. Bu süreçte özgüvenimi daha da güçlendirdim ve sahip olduğum potansiyelin farkına vardım. Ayrıca kariyerimde eksik olduğum noktaları gördüm ve kendimi eksik olduğum bu noktalarda geliştirme imkanı yakaladım. Artık her şey globalleşiyor ve global dünyayı okumanın ve global dünyayla iletişim kumanın anahtarı tüm bu farklı kültürleri ortak bir potada eritebilecek bir anlayışa ve farklı milletlerden insanlarla ortak bir şeyler paylaşabilme olgunluğuna sahip olmayı gerektiriyor. İşte bu anlayış ve olgunluğu kazanmış olmak şu andaki sahip olduğum kariyerime ulaşmama araç oldu ve kariyerimin zirve noktasına ulaşmak yolunda da yine birer araç vazifesi görevi göreceklerdir.

Sizce yurtdışında öğrenim görmenin sizde neden olduğu en büyük değişim, size kattığı şey ne oldu?
Hangi millet ve hangi kültür olsa bile tanıştığım herkes ile bir şeyler paylaşabilmek ve bunu tecrübe etmek benim için büyük bir kazanım ve zevk idi. Global düşünebilmek ve global hareket edebilmek, başka bir anlatımla, bir dünya vatandaşı olabilmeyi başarabilmek benim için en büyük değişim idi.

Yurtdışında eğitim almak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?
Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere tavsiyem, yurtdışına çıkmadan muhakkak o ülkenin dili ile ilgili temel bir eğitim almaları faydalı olacaktır. Şöyle ki, hem orada ki çalışmadan daha çok verim almış hem de ülkeye uyum sürecini daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde geçirmiş olurlar. Ayrıca en önemlisi yurtdışında eğitimi niçin istedikleri sorusunun cevabını çok iyi bilsinler. Kariyerinizi ve geleceğinizi ilgilendirecek böyle bir konuda amacımızı belirlemek, yani bu eğitimi aldığınızda kendinizi nerede göreceğinizi veya bu eğitimin sizde nasıl bir artı değer yaratacak olduğunu iyi analiz etmek zorundasınız. Aksi takdirde hem aldığınız eğitim bir anlam ifade etmeyecek hem de sonunda pişmanlıkla sonuçlanacak bir süreç yasanacaktır. Unutmayın ki, yurtdışında olduğunuz süre içinde Türkiye de de sahip olabileceğiniz kariyerinizden vazgeçmiş oluyorsunuz. Buradan kariyer hedefinizi iyi tespit etmiş ve analiz etmiş olarak yurtdışına giderseniz; hem gittiğiniz ülkede başarılı olur hem de ülkenize döndüğünüzde hedefinizi gerçekleştirmiş olmanın verdiği manevi tatmin yanında Türkiye de ertelemiş olduğunuz kariyerinize zaman kaybetmeden bir üst seviyeden devam etmiş olursunuz.

Bu yüzden yurtdışı eğitiminizi planlarken ve kariyer hedeflerinizi belirlerken profesyonel destek almanızın son derece faydası olacaktır. Bu şekilde yanlış kariyer hedefi seçimi riskini azaltmış olacaksınız. Hatta gitmeyi düşündüğünüz program ve ülke hakkında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmamak için uzman kişilere danışmanız yararlı olacaktır. Ama unutmayın ki hangi ülke ve hangi program ve hangi okul olursa olsun, sonuçta kariyer hedefinize siz kendiniz yürüyeceksiniz.

  • Paylaş: