Amerika'da Yüksek lisans (Master) Eğitimi

Dünyanın en önemli eğitim merkezlerinin başında gelen Amerika Birleşik Devletleri, bünyesinde barındırdığı 4000’in üzerinde eğitim kurumu ile akademik eğitim almak isteyen öğrencilerin hayallerini süslemektedir.

Üniversiteler bünyelerinde çok çeşitli fakülte ve bölümleri bulundurmasının dışında, ayrıca, öğrencilere, araştırma ve doktora programları ile de oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadır.

Amerika Birleşik Devletlerinde üniversiteler Devlet (State) üniversitesi  yada Özel Üniversite (Private) olmak üzere 2 ye ayrılırlar.Devlet ve Özel üniversitelerin öğrencilere sundukları akademik ve sosyal imkanlar kendi aralarında değişkenlik göstermektedir.

Özellikle akademik eğitim almak isteyen öğrencilerin, üniversite ve programları seçerlerken, üniversitenin bulunduğu eyalete, uluslararası öğrencilere sunulan sosyal ve akademik imkanlara da dikkat etmeleri gerekmektedir.

Master  eğitimleri, Birleşik Devletlerin’de genel olarak 2 yıl sürmektedir.Ancak bu süre, iş tecrübesi yada üniversitelere sunacağınız ek belgeler sayesinde daha da  kısa sürede bitirilebilmektedir. Birleşik Devletler’deki master eğitimlerinde kredi sistemi mevcut olduğundan dolayı, dönem başına ne kadar yüksek kredi alırsanız, eğitiminizi daha kısa sürede bitirme şansına sahip olursunuz.

Amerika Birleşik Devletlerinde akademik eğitim alan yaklaşık 500,000 öğrenci olduğu tahmin edilmektedir.Bu rakamın içinde Türkiye’den gitmiş ve eğitim alan öğrenci sayısı ise yaklaşık olarak 40,000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.Bu öğrenci oranı  yıldan yıla artış göstermektedir.Bu kadar fazla uluslararası öğrenciyi bünyesinde barındıran bir ülkedeki üniversitelere de aynı oranda öğrenci başvuruları yapılmaktadır.

İngiltere ve Avustralya’daki üniversitelerin aksine, Amerika Birleşik Devletlerindeki üniversitelerde başvurular için havuz sistemi mevcuttur.Bu sistemde, önceden belirlenmiş başvuru tarihleri ve son başvuru tarihleri aralığında tüm başvurular kabul edilir.Son başvuru tarihi bittikten sonra, programların kontenjan adedi kadar, havuzda toplanmış başvurular arasından en yüksek akademik başarıya sahip olan öğrenciler seçilmektedir.Bu sebepten dolayı mutlak sonucun bilinmesi için, üniversitelere resmi başvuru yapılması gerekmektedir.

Bir çok üniversitenin akademik takvimi Eylül ayında başlamaktadır.Eylül ayında başlayan programlara başvurular ise, yaklaşık 8-9 ay öncesinden yapılması ön görülmektedir.Tam başvuru tarihleri için mutlaka üniversitelerin resmi web siteleri kontrol edilmeli ve belirtilen başvuru tarihleri arasında başvurular yapılmalıdır.Belirtilen son başvuru tarihinden sonra başvuruların kabul edilmesi pek olası bir ihtimal olmamakla birlikte, talep azlığı sebebi ile ,son başvuru tarihinden sonra da kısa bir zaman diliminde başvurular kabul edilebilmektedir.

Amerika'da üniversiteler master başvuruları esnasında genel olarak aşağıda belirtilen belgelere  göre öğrenci tercihi yapmaktadır.

  • Not ortalaması (GPA)
  • ingilizce dil düzeyi (TOEFL yada IELTS )
  • iş deneyimi (tercih nedeni) 
  • GRE veya GMAT sınav sonucu  
  • Referans mektupları
  • Personal Statement (Niyet Mektubu)

 Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de, dil seviyesini resmi olarak kanıtlayamayan öğrenciler (Toefl yada IELTS sınav sonuçları ellerinde bulunmayan) başvurularını yapsalar dahi, başvuruları değerlendirilmeye alınmaz.İngiltere ve Avustralya’daki üniversitelerin aksine, Amerika Birleşik Devletlerinde Şartı Kabul (Conditional Offer) üniversiteler tarafından verilmez.Son yıllarda, bazı özel üniversiteler, şartlı kabul vermeye başladılar ancak çok sınırlı sayıda üniversite bu olanağı uluslararası öğrencilere sunmaktadır.

Aynı şekilde, GMAT yada GRE sınav sonuçları da, üniversitelere başvurular esnasında öğrencilerin ellerinde hazır bulunması gerekmektedir.

Bir çok üniversite, kendi bünyesinde, yeterli dil seviyesine sahip olmayan yada henüz GMAT/GRE sınav sonuçları almayan  öğrenciler için, kendi bünyelerinde, bu sınavlara yönelik özel eğitimler vermektedir. Ancak bu eğitimlerden sonra mutlaka istenilen yeter skorları almaları gerekmekte, ardından, üniversiteler öğrencilerin program başvurularını dikkate almaktadırlar.

Uluslararası öğrenciler, üniversitelerin tüm sosyal ve sportif aktivitelerinden tam olarak yararlanabilmektedirler.Ayrıca konaklama olanakları da oldukça çeşitlilik göstermekte ve isternirse üniversitenin öğrenci yurtlarında istenirse de üniversiteden bağımsız olarak konaklama ayarlanabilmektedir.

Uluslararası öğrencilere tanınan yarı zamanlı (part-time)çalışma izni 2001’deki terörist saldırılardan sonra kaldırılmıştır.Ancak özel izin ile ,sadece okudukları üniversitenin kampüsü içerisinde haftalık 20 saati geçmeyecek şekilde resmi çalışma izinleri bulunmaktadır.Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi ise, Work And Travel tarzı programlar ile alınmış olan Social Security Number’in, alındığı yıl içerisinde geçerliliğini yitirmesi ile çalışma izinlerinin de geçerliliğinin yitirildiğidir. Öğrencilerin mağdur duruma düşmemeleri için bu bilgiye de dikkate almalarını tavsiye ederiz.

Yıllık üniversite harç bedelleri, ortalama olarak devlet üniversitelerinde 8-15 bin USD, özel üniversitelerde ise yıllık ortalama 10-20 bin USD’den başlamaktadır.Bu eğitim ücretlerine konaklama ,sağlık sigortası, materyal ücretleri gibi ek ücretler dahil değildir.

Bir çok uluslararası öğrenci üniversitelerden burs almak istemektedir.Birleşik Devletlerin’deki üniversitelerin bünyesinde çok çeşitli burslar bulunmaktadır.Program başvuruları sırasında, bu burslara da başvuru yapılmasını tavsiye ederiz.

Bireysel yapılan üniversite başvurularının büyük bir kısmı, yanlış zamanda ve hatalı yapılan başvurular sebebi ile üniversiteler tarafından olumsuz olarak cevaplanmaktadır. Özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nde akademik eğitim almak isteyen öğrencilerimizin  mutlaka profesyonel eğitim danışmanları ile üniversite başvurularını yapmalarını tavsiye ederiz.

 Atlas Yurtdışı Eğitim olarak, Amerika Birleşik Devletlerindeki bir çok üniversitenin resmi temsilciliğini yapmaktayız. Öğrencilerimizden, resmi temsilcisi olduğumuz üniversiteler için ek bir  danışmanlık bedeli almamakta, tüm yerleştirmeleri ücretsiz olarak sunmaktayız.

Amerika'da Master yapmak hakkında ayrıntılı bilgi için bilgi istek formu doldurabilir veya size en yakın ATLAS ofisine gelebilirsiniz.

  • Paylaş: