Liseyi İngiltere’de okuyan öğrencilerin üniversite tercihlerinde birçok seçenek

İngiltere de lise eğitimi normal olarak 16 yaşında tamamlanır ve okul eğitimini tamamlayan öğrenciler GCSE (General Certificate of Seconary Education) sınavına girerek aynı isimli belgeyle mezun olurlar. GCSE Türkiye deki lise diplomasına eş sayılır. İngiltere’de lise öğrenimi görürken aynı zamanda size sunulan istediğiniz üniversitede istediğiniz eğitim fırsatına da bir adım daha yaklaşmış olursunuz. İngiltere’de lise eğitimi tüm dünya tarafından tanınan bir sistem olduğu için, öğrenciler ileride üniversite seçimi yapacakları zaman seçim çok sayıda seçenekle karşılaşırlar. İngiltere’de 4 değişik tipte lise bulunuyor. Bunlar;

 

Özel Lise Hazırlık Okulları: Yabancı öğrencilere de açık ve 8 – 13 yaş arası öğrencilerin liseye yerleşmelerine yardımcı olan bu eğitim kuruluşları özel olmalarına rağmen İngiliz hükümetince sıkı bir şekilde denetlenirler. Konaklama modeli olarak öğrenci yurtlarını esas alan okullar genellikle lise kampüsünde eğitim verdikleri için öğrenciler liseye daha iyi motive olurlar.

 

Özel Gündüz Liseleri: İngiliz hükümeti ve Bağımsız Okullar Birliği tarafından sürekli sıkı bir şekilde takip edilen okullar, devletten herhangi bir mali destek almazlar. Tamamen kendi olanakları ile öğrencilere hizmet veren okullar, İngiltere'nin dünyaca ünlü eğitim sisteminin en önemli temsilcisi ve örneğini oluştururlar. Küçük sınıfları, geniş müfredatı, yüksek öğretim kalitesi ve öğrencilerin kendilerini geliştirebilecekleri pek çok konuda profesyonelleşmiş laboratuvarları ile Gündüz Liseleri yabancı öğrencileri de kabul ederler.

 

Devlet Kolejleri: 16 – 19 yaş arası öğrencileri kabul eden okullar devlet desteği ile eğitime devam ederler. Devlet okulu olmaları sebebiyle öğrenci seçimlerinde çok titiz davranan okullar sadece çok başarılı yabancı öğrencileri kabul ederler. Bahsi geçen başarı derslerde olabileceği gibi sanat, spor ve benzeri alanlarda da olabilir. Geniş eğitim müfredatı, yüksek üniversite kabul oranı ve çeşitli konaklama opsiyonları ile oldukça popüler olan okullar pek çok başarılı öğrencinin ilgi odağıdır.

 

Gündüz ve Yatılı Devlet Liseleri: Türk öğrencilere açık olmayan bu okulların tüm giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Klasik lise eğitiminin verildiği okullar diğer kolejlere istinaden daha ucuz fiyatları ile dikkat çekmektedir.

 

 

ORTALAMA MALİYETLER

Okul

Akademik Yıl Ücreti(İngiliz Sterlini)

Devlet Koleji

11,500 Sterlin

Özel Gündüz Liseleri

11,140+ Sterlin

Özel Lise Hazırlık Okulları

13,950+ Sterlin

Özel Yatılı Okullar

19,100+ Sterlin

 

Bu fiyatlara; İngiltere liselerine ön başvuru ücreti, yerleştirme ücreti, konaklama, yemekler, okul üniforması ve okul kitapları, en yakın havaalanından karşılama, sınav ücretleri, yerel danışmanlarca sağlanacak her tür yardım ve öneri, vize başvurusu için danışmanlık, her ay öğrencinin durumunu gösteren genel rapor ve karne, İngiliz hükümetince verilen eğitim belgesi dahildir. Rakamlar ortalama değerler esas alınarak hazırlanmış olup gidilecek olan şehre ve okula göre farklılık gösterir.

 

İNGİLTERE’DE LİSE ÖĞRENİMİNİN AVANTAJLARI

- Öğrenci bu kadar genç bir yaşta İngiltere de eğitim alarak ana dili seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmuş olur (Ana dil seviyesinin belirli bir yaştan sonra yakalanması maalesef çok zor.)

- İngiltere de alınan lise mezuniyet belgesi dünyanın her yerinde kesinlikle tanınır. 

- Öğrencinin İngilizce seviyesi iyiyse sadece bir yıllık eğitimle mezun olabilir. Değilse veya yaşı on beşin altındaysa en fazla iki yıl okuması yeterlidir.

- Ailesinden uzakta üstelik başka bir kültürün içinde yetişen öğrenci, hayat boyunca faydasını göreceği geniş bir bakış açısına sahip olur ve çok daha erken olgunlaşarak tamamen farklı ve güçlü bir kişilik edinmiş olur.

- Yabancı öğrenciler üzerinde uzmanlaşmış saygın okullar öğrencinin gündelik yaşamından eğitim hayatına kadar her anını refah içinde geçirmesini sağlarlar ve not durumundan alışkanlıklarına kadar her detay sürekli olarak velilerine iletilir.

- İngiltere de bir akademik yıl üçer aylık dönemlere ayrıldığı için öğrenci her üç ayda bir ve yaz tatillerinde yine ailesiyle birlikte olur ve asla kesin ve uzun bir ayrılık dönemi yaşanmamış olur.

- İngiltere Türkiye den sadece 3 saat uzaklıkta ve her zaman bir hafta sonu ziyareti mümkün.

- Öğrencinin bütün sağlık masraflarını karşılayan sağlık sigortası, kendi adına banka hesapları, havaalanı karşılaması, konaklama alternatifleri vb. gibi detaylar daha öğrenci ayrılmadan okul tarafından tamamlanır ve her şey tamam olduktan sonra öğrenci yolculuğa çıkar.

-Ve en önemlisi, kayıt ve kabul işlemleri inanılmayacak kadar kolaydır. İngiliz ve Türk eğitim sisteminin farklılığı burada olumlu yönde işler. Öğrenci henüz orta öğrenimden mezun olmuş sayılmadığı için sadece şu anda devam ettiği okuldaki not durumunu ve İngilizce seviyesini belirtmesi yeterlidir.

- 14 yaşında veya daha büyük bir öğrencinin İngiltere de lise eğitimi alıp İngiliz vatandaşlarıyla eş statüde mezun olması son derece mümkün. Üstelik yabancı öğrenciler konusunda uzmanlaşmış ve her konuda öğrencinin sorumluluğunu üstlenen saygın okulların varlığını göz önüne alınca son derece de cazip bir alternatif.

-İngiltere de lise eğitimi alma konusunda öğrencinin ve velisinin avantajları diğer bütün eğitim programlarına göre çok daha yüksek

 

 

 

İNGİLTERE HAKKINDA GENEL BİLGİ

İngiltere’nin bağlı olduğu Birleşik Krallık, Büyük Britanya adası ülkeleri (İngiltere, Galler ve İskoçya) ile İrlanda Adası’nda yer alan Kuzey İrlanda’dan oluşur. Adı, 5. Yüzyıl’da Saksonlar’la birlikte adayı istila eden Germen halkı Angıllar’dan kaynaklanır ve günümüzde zaman zaman, Birleşik Krallık adı yerine de kullanılır. Sanayi devriminin doğduğu bu topraklar; asiller, serfler, Robin Hood, yükseklerde yaşayan İskoçlar, Vikinglere ev sahipliği yapmıştır...

Dünün üzerinde güneş batmayan imparatorluğu, bugünün ada ülkesi. Geçmişten gücünü alan bir ekonomi ve köklü eğitim kurumları. Tüm bunlar bir araya geldiğinde İngiltere karşımıza çıkıyor. İngiltere, çok kültürlü bir etnik yapıya sahiptir. Tüm uluslararası öğrenciler hoşça karşılanır ve değişik kültürlere değer verilir. Her zaman kısa veya uzun süreli ziyaretçilerin gözde merkezlerinden biri olmuştur. Tüm dinlerin sembollerini görmek mümkündür. Anglikan, Katolik veya Ortodoks Kiliseleri’ni Camiler, Sinangoglar, Budist ve Hindu tapınakları ile yan yana görmek mümkündür. Sokakta her dilden insanlar ile karşılaşmak mümkündür. En çok konuşulan yabancı diller Güney Asya dilleri ve Çince’dir.
İngiltere gerek öğrenim gerekse turistik amaçlı ziyaretçiler için en güvenilir ve konuksever ülkelerden biridir. Şiddet içeren suçlarla karşı karşıya gelmenin oldukça ender olduğu İngiltere de polis, hala silah taşıma ihtiyacı duymamaktadır. Hastalandığınızda ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Altı aydan daha fazla süren bir öğrenim programına kayıt yaptıran bir yabancı öğrenci Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası (NHS) çerçevesinde ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkı elde eder. Dini inançlarınıza saygı gösterilir ve ibadetlerinizi yerine getirmeniz sağlanır. Herhangi bir şehirde dininizi ve etnik kökenlerinizi paylaşan bir topluluk ve ibadet edebileceğiniz bir yer bulabilirsiniz. İngiltere çok kültürlü bir toplumdur. Her ırktan, dinden ve renkten insanları karşılamaya alışıktır, ayrıca dünyadaki her mutfaktan örnekler sunan lokantaları vardır.

Coğrafya

Kuzey-güney doğrultusunda uzun bir ada olan Büyük Britanya’nın batı kesimi genellikle dağlıktır. Ancak yükseklikler fazla değildir. İskoçya’da Ben Nevis Tepesi 1.340 m, Galler’de Snowdown Tepesi 1.084 m’dir. Bütün ada hafif tepelerle düzlükler halinde uzayan çayır ve ağaçlıklarla kaplı yeşil bir ülkedir. İklim batıdan gelen okyanus etkisiyle yumuşak ve nemlidir. Batı kesimi daha çok yağış alır. Yıllık yağışlar 700-1.200 mm arasında değişir. Mevsimler arası sıcaklık farkı da çok azdır (Londra’da Ocak ayı ortalaması 5 °C, Temmuz ayı ortalaması 16,7 °C). Adanın en geniş yeri 130 km’yi geçmediği için ırmaklar kısadır. En önemli ırmaklar Thames, Trene, Severn’dir.

Nüfus

İngiltere kalabalık bir ülkedir (km² başına 377 kişi). Nüfus 18. ve 19. yüzyıllarda çok artmış, ülke bu nüfusu besleyemediği için halkın bir bölümü Amerika’ya göçmüştür. Günümüzde, doğumların azalması nedeniyle (binde 14′ten az) nüfus artışı durmuş gibidir. Ülkede % 2′ye varan yoğunlukta yabancı (Zenci, İrlandalı, Hintli, Pakistanlı, Kıbrıslı vb.) bulunmaktadır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sömürgelerin elden çıkması ve ekonomik bunalımın büyümesi sonucunda İngilizler ile azınlıklar arasında boyutları çatışmalara varan bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Nüfus dağılışı oldukça dengesizdir. Dağlık kesimler hemen hemen ıssız gibidir. Tarım bölgeleri buralara oranla kalabalıktır. Nüfusun büyük çoğunluğu sanayi merkezi olan kentlerde toplanmış durumdadır (kentleşme oranı % 90). Bu durumuyla İngiltere dünyada kentleşme oranı en yüksek ülkedir. Nüfusun % 40′ı yüzölçümü ülkenin % 4′ü kadar olan ve içlerinde altısının nüfusu milyonu aşan birbirine yakın kentlerde bulunmaktadır.

Tarih

İngiltere’nin bilinen ilk yerlileri Keltlerdir. Romalılar, Batı Avrupa’yı istila ederken İngiltere’yi de fethedip (1. Yüzyıl) adaya “Britania” adını vermişlerdir. Roma egemenliğinin dört yüzyıl sürmesine karşın ülke bu durumdan fazla etkilenmemiştir. 5. - 8. yüzyıllarda sürekli Anglo Sakson akınları, Keltleri kuzey ve batıdaki dağlık yörelere sürerek adaya yeni halkların yerleşmelerine olanak sağlamıştır. Bunu, Danimarka ve 11. yüzyılda Norman istilaları izledi. Normandiyalı Fatih 1. William beş yıl içinde ülkeye egemen oldu. Norman kralların yönetiminde Anglosaksonlarla Normanlar birbirlerine karıştı, dil yapısı da ona göre biçimlendi. 1485′te başa geçen Tudor Hanedanı’ndan Kral 8. Henry kilisede reform yaptı ve İngiliz deniz gücünü kurdu. I. Elizabeth (1558-1603) Anglikanizmi İngiltere’nin resmi dini olarak kabul edip, Katolik direnişini kırdı, yenilmez İspanyol armadası’nı bozguna uğratarak, İrlanda’yı İngiltere topraklarına kattı.

Saltanatı döneminde sanat ve edebiyat alanlarında büyük gelişmeler oldu. Kısa süren cumhuriyet döneminden sonra (1649-1658) yeniden krallığa dönüldü. Kraliçe Victoria (1837-1901) zamanında İngiltere dünyanın en büyük gücü durumuna geldi. 1877′de Hindistan sömürgeleştirildi. Mısır ele geçirildi (1882). İngiltere, 1. Dünya Savaşı’ndan zaferle çıktı. 1936′da Mısır bağımsız oldu. Sudan’da İngiliz-Mısır ortak yönetimi kuruldu. İngiltere, 2. Dünya Savaşı’ndan da zaferle çıktıysa da batı dünyasının liderliğini Amerika Birleşik Devletleri’ne bırakmak zorunda kaldı. Hindistan, Pakistan, İrlanda ve Afrika’da birçok sömürge bağımsızlıklarına kavuştu. Savaş sonrası seçimleri İşçi Partisi kazandı. 1951′de Muhafazakarlar yeniden iktidara geldilerse de bazı iç ve dış güçlüklerle karşılaştılar. 1952′de Kraliçe II. Elizabeth tahta çıktı. 1951-1964 arasında iktidarda bulunan, Muhafazakar Parti (Churchill, Eden, Mac, Millan, Douglas, Hume hükümetleri) sosyal ve ekonomik güçlükleri yenmede başarılı olamadı. İşçi Partisi iktidarı döneminde (1964-1970), sterlin devalüe edildiyse de ekonomik bunalım tam olarak giderilemedi, Kuzey Denizi’nde petrol bulunması ülke ekonomisini bir ölçüde rahatlatmıştır.

1979′da iktidara gelen Muhafazakar Parti lideri bayan Margaret Thatcher yönetimindeki yeni hükümet sıkı para politikası ve ücretlerin dondurulması siyaseti ve enflasyonu yenmeye, ülkeye eski istikrarlı ekonomik gücünü kazandırmaya çalıştı. Ancak İrlanda’da ki Katolik tedhiş hareketleri ve içeride yabancılara karşı başlayan düşmanılığı Thatcher Hükümeti’ni uğraştıran önemli sorunlardı. Thatcher’in 1990 yılının sonlarında istifa etmesi üzerine yerine John Major başbakan oldu.

Spor

İngiltere, Dünya çapında ün yapmış FA Premier Lig’e sahip olan ülkedir. Bu ligde futbolun Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası kazanmış takımlardan Chelsea, Manchester United, Arsenal, Newcastle United,Liverpool, Middlesbrough bulunur. Ayrıca Dünya Kupası’nı da kazanmış bir ülkedir. İngiltere’de her yıl Haziran ayında tenis sporunun en eski turnuvası olan Wimbledon Tenis Turnuvası düzenlenmektedir.Ayrıca ülke bugün dünyada en çok sevilen sporlardan olan futbol,rugby ve kriket oyununun da beşiği olarak bilinmektedir.

  • Paylaş: