Ergenc Hukuk Grubu’nun başarılı avukatlarından Hülya Özer, Kanada ve İngiltere’de yaşadığı yurtdışı deneyimlerini bizimle paylaştı. Avukat Hülya Özer, yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere öncelikli tavsiye olarak bakın

Ergenc Hukuk Grubu’nun başarılı avukatlarından Hülya Özer, Kanada ve İngiltere’de yaşadığı yurtdışı deneyimlerini bizimle paylaştı. Avukat Hülya Özer, yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere öncelikli tavsiye olarak bakın ne diyor “Kendi önceliklerini iyi tespit edip, rahat yaşayabilecekleri bir yere gitmeleri ilk tavsiyem. Çünkü yabancı dil ancak rahat yaşanılan bir yerde öğrenebiliyor.”

Bize biraz kendinizden ve işinizden bahseder misiniz?  

1999 Aralık ayında stajımı bitirerek avukatlık ruhsatımı aldım. Halen stajımı yaptığım büroda avukat olarak çalışmaktayım. Gerek Türkiye’de ve gerekse yurt dışında bulunan müvekkillerime sözleşme hazırlama, dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Hangi okullarda ne üzerine eğitim aldınız? 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Eğitimime uygun olarak avukatlık yapmaktayım.

Yurtdışı tecrübeleriniz oldu mu?

Evet. 1 yıl Kanada’nın Victoria şehrinde yaşadım ve bunun 6 ayını University of Victoria’da dil eğitimi alarak, diğer 6 ayını ise yine University of Victoria’da Business Internship programı ve gönüllü çalışmalar yaparak geçirdim.

Daha sonra ise, Cambridge Law Studio’da mesleki İngilizcemi geliştirmek adına hukuk İngilizcesi dil kursuna katıldım.

İngilizcenizi nasıl geliştirdiniz?

Esasen yurtdışına gitmeden önce hiç İngilizce bilmiyordum. Sadece temel bilgim vardı. Bu sebeple ancak yurtdışında sağlıklı bir biçimde öğrenebilirim diye düşündüm. Bu sebeple Kanada’ya gittim ve orada hem çok güzel 1 yıl geçirdim hem de İngilizce öğrendim.

Yurtdışında bulunduğunuz süre içinde sosyal hayatınız nasıldı?

Yurt dışında sosyal hayatım hem renkli hem de çok rahattı. Özellikle yaşadığım yer Victoria şehri çok rahat bir şehirdi. İnsanların nasıl daha rahat bir hayat yaşayabileceği üzerine düşünülmüş ve ona göre sistem kurulmuş bir şehirdi. Bu yüzden insanlar da çok arkadaş canlısı, rahat ve eğlenceli insanlardı. Özellikle 6. Ayımızdan sonra evimizde gerek Kanadalı gerek diğer milletlerden arkadaşlarımızı ağırladığımız, Türk yemekleri ikram ettiğimiz sohbetlerimiz arttı. Kanadalı arkadaşlarımızla buz hokeyi maçlarına gittik, partiler düzenledik ve çok eğlendik.

Bu deneyimlerinizin kariyerinize nasıl bir etkisi oldu?

Yurt dışından döndükten sonra artık yabancı Müvekkillerle de ilgilenmeye başladım. Yabancı dilde sözleşmeler hazırlayabiliyorum veya görüş verebiliyorum. Daha yetkin ve donanımlı bir avukat oldum.

 
Sizce yurtdışında öğrenim görmenin sizde neden olduğu en büyük değişim, size kattığı şey ne oldu? 

İngilizce öğrenmiş olmak işimde bana getiri sapladığı gibi, birey olarak kendimi daha donanımlı  görmemi ve daha iyi hissetmemi sağladı. Dünyanın çok farklı bölgelerinden gelen farklı millet ve kültürlere mensup arkadaşlarım olduğundan dünyaya bakış açım ve dünya hakkında bilgim ve görgüm arttı. Bence en önemlisi de bu zaten.

Yurtdışında eğitim almak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

Kendi önceliklerini iyi tespit edip, rahat yaşayabilecekleri bir yere gitmeleri ilk tavsiyem. Çünkü yabancı dil ancak rahat yaşanılan bir yerde öğrenebiliyor. Onun dışında tabii ki ekonomik koşulları göz önünde bulundursunlar. Yurt dışına çıkıldığı zaman zaten dili öğreneceklerdir. Bu sebeple öğrenmek istedikleri dilin gittikleri ülkenin ana dili olması yeterli. Ama, iklim koşulları, ekonomik koşullar, sosyal hayat hepsini bir arada değerlendirip ona göre yer  tercihini yapmalarını tavsiye ederim.

  • Paylaş: