Amerika'da eğitim hakkında sıkça sorulan soruları detaylı bilgilerle cevaplamaya çalıştık. Amerika, eğitim için türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler arasında 2. sıradadır. Bu nedenle merak edilen yüzlerce soru var ve biz bu sorular içinde en çok karılaştıklarımızı sizin için derledik.
1- Vize uzatmak mümkün müdür?Başka bir okula geçerken I-20 transferimi nasıl yapabilirim?
-Amerika’ya F1 vizesi basıldıktan sonra o vize, o tarihler arasında Amerika’ya girebilirsiniz anlamına gelir. Dolayısıyla Amerika’da vize uzatmaya ya da yeni vize başvurusuna gerek yoktur. Gerekli olan şey yeni bir okula geçip sadece I-20’yi uzatmaktır. Amerika’da okulunuz bittikten sonra I-20 uzatılarak kalış sürenizi uzatabilirsiniz.
Pasaporttaki vizenize bir kere ülkeye girince bir daha ihtiyacınız olmaz. Sadece Amerika dışına çıkıp seyahat yapmak istiyorsanız yeniden girişte ihtiyacınız olacaktır. Vize bittikten sonra Amerika’dan çıkarsanız yeniden giriş için yeni bir vize almak zorundasınız.
2- Eski öğrenci vizemi yeni okulumda kullanabilir miyim?
Bu konuda farklı bilgiler var. Amerika’ya girerken polis memuruna soruldu. Örneğin bir okula vize alıp, eğitime gitmiş, tamamlamış ve dönmüş birisi başka bir okul için yeniden vize almalı mı diye soruldu ve memur vizesi olduğu sürece farklı bir okula gitmesinde sakınca yoktur dedi. Ancak konsolosluk SEVIS numarasının kullanımı bittiğinde vizenin de kullanım süresinin bittiğini söylemektedir. Bu konuda iki farklı örnek ve cevap mevcut. Biz konsolosluğun verdiği bilgiyi dikkate alarak öğrencilere yeniden vize almanız lazım diyoruz. Pasaport memurunun verdiği bilgiyle giren birçok öğrenci de var. Ufak da olsa riskli olduğu için bu durumu tavsiye etmiyoruz.
3- SEVIS nedir? SEVIS ücretini neden ödemek zorundayım?
SEVIS (Student Exchange Visitor Information System), ABD’de 11 Eylül’de yaşanan terör saldırıları sonrasında ortaya çıkan öğrencileri takip sistemidir. Öğrenciler okula gidiyor mu? Nerede, hangi adreste kalıyor? Bütün bu bilgileri okullar sisteme giriyor ve bu konuyla alakalı devlet kademesine bilgiler gönderiyor. Bu sebeple SEVIS’e dahil olmak ve ücretini ödemek zorundadır. Aksi takdirde öğrenci vize randevusuna giremez.
4- Amerika’ya eşim ve çocuğum ile birlikte gidebilir miyim?
Tabii ki böyle bir şansınız var. İki tip öğrenci vizesi var. Bunlar; F1 ve F2. F1 öğrenci vizesinde sadece öğrencinin eğitim alması içindir. F2 ise, öğrenciye bağlı olan eşi ve çocuğu için başvuracağı vize türüdür. Bu kategoride anne ya da kardeş için başvurulamadığını da belirtmek gerek.
Öğrenci için F2 vizesi başvuru yapılıyor, aynı zamanda eş ve çocuk için de I-20 formu geliyor. Eş ve çocuk için SEVIS parası ödemiyorsunuz, sadece vize ücretleri ödeniyor.
5- Amerika’da hasta olursam sigortamdan nasıl faydalanabilirim?
ABD’de hastanelerde ilk soru sigortan var mı? Bu sebeple okullar bunu zorunlu tutuyor. Bu yüzden okullara başlamadan önce okulun ilk günü öğrenciye sigortanız var mı sorusu soruluyor. Hastaneye sigorta poliçenizle gidiyorsunuz. Bu arada sigorta olmasa da tedaviye alırlar ve faturayı adrese gönderirler. Sigortanız varken de tedavi oluyorsunuz ve sonrasında faturayı adrese gönderiyorlar. Bu arada hastane, ücreti öncelikle sigorta şirketinizden tahsil etmeye çalışıyor. Eğer bu gerçekleşmezse öğrencinin adresine faturayı gönderip tahsil etmek isterler. Genelde bu hizmetler sigortacılık geliştiği için bireysel ödeme çok fazla olmuyor.
6- Amerika’da çalışma iznim var mı?
ABD’deki öğrenci vizesinde çalışma izni yok. Üniversite, master ya da sertifika programlarında okuyan öğrenciler için çalışma izni biraz daha basit. Mesela kampüs içerisinde haftalık 20 saat çalışma izni var. Ayrıca kampüs dışında çalışmak için okuldan izin alınması gerek. Bu izin nasıl alınabilir? Çeşitli maddi yetersizlikler öne sürülerek alınabilir. İkinci olarak okuduğu eğitimin bir parçası olarak olabilir.
OPT dediğimiz bir çalışma izni mevcut. Bir yerde akademik eğitim alıyorsa en az 1 akademik yıl yani 9 aylık eğitimin ardından çalışma izni alınabiliyor. Optional Practical Training yani kişiye bağlı pratik eğitimidir.
7- Eğitimden sonra çalışma iznim var mı?
Eğitimin ne olduğuna bağlı olarak çalışma izni var. OPT eğitim bittikten sonra olan bir çalışmadır. Bunun için de yukarda saydığım şartları karşılamalısınız.
8-Turist vizesiyle eğitim alabilir miyim?
Turist vizesi alırken iş ya da turizm sebebiyle vize başvurusu yapıyorsunuz. Bununla beraber turist vizesiyle de eğitim alabiliyorsunuz. B1-B2 vizesinde yani turist vizesinde eğitim için izin var. Ancak bunun şartları var. Örneğin 3 ayı geçmemek ve haftalık 18 saatin altında bir sürede eğitim alınabilir.
9-Amerika’da yemekler nasıl?
ABD’de çeşitli kültürel farklılıklar var. Amerika’da fast food çok yaygın. Öğrenciler genelde büyük şehirlere gittiği için ve burada da bütün kültürlerden yemek şansları olduğu için büyük sorunlar yaşanmıyor. Genel itibarıyla öğrenciler fast-food kervanına katılıyorlar. Aile yanında kalan öğrenciler için şöyle bir sorun var. Çalışan modern aileler çok fazla dondurulmuş gıda tüketiyorlar. Bu Türk kültürü olarak çok tercih etmediğimiz bir şey ancak sonuçta çok farklı bir kültüre gidiyoruz bu tür farklılıklar normal.
10- Nasıl göçmen olarak kalabilirim?
ABD; Kanada ve Avustralya gibi direkt göçmen alan bir programa sahip değil. Green Card çekilişi var. Yılda 50-55 bin kişiye veriliyor. Planlı bir şekilde Türkiye’den göçmenliği planlayarak gitmek çok zor. İş bulmak lazım ve vizenin buna döndürülmesi lazım sonrasında da Green Card alınması lazım. Bu işlerle ilgilenen göçmenlik avukatları ve danışmanlar var. ABD’de diğer büyük ülkelerde olduğu gibi nitelikli kişilere sırf bu yetenekleri için verilen bir göçmenlik programı yok. Kanada ve Avustralya’da mühendislere vatandaşlık için kolaylık sağlanıyor mesela ama ABD’de bu yok. Amerika’da Green Card yani resident permit yani yaşama izni var. Göçmenlik avukatları bu konularda çok daha net bilgiler veriyor. Sonuç olarak göçmenlik isteyen öğrencilere Amerika’yı önermiyoruz.
Daha fazla bilgi almak için size en yakın ATLAS ofisini ziyaret edebilir veya Bilgi İstek Formu doldurabilirsiniz.