New York Devlet Universitesi nde MBA yapan Ali Çınar şu an Western Union sirketinin Avrupa dan sorumlu müdürü olarak calisiyor.

New York Devlet Universitesi nde MBA yapan Ali Çınar şu an Western Union sirketinin Avrupa dan sorumlu müdürü olarak calisiyor.

Amerika ya ilk ne zaman geldiniz?
Amerika ya 27 Ocak 2000 yilinda geldim.

Atlas ile gelirken nasil bir destek aldiniz? Ve hangi senede Atlas ile geldiniz?
Universitemin bitmesine yakin Atlasin Taksimdeki subesine gittim.Ve Atlas, Amerika da okuyabileceğim ve yer olarak yaşabileceğim seçenekler üzerinde, Amerika ya gitmeden önce ve sonra her konuda hazırlıklı olmam konusunda çok yardımcı oldu.

Hangi okula ve programa yazildiniz?
İlk olarak New York eyaletinin un başkenti olan Albany de bulunan SAGE Koleji nin dil kursuna kayıt olmuştum. Ayrica, Atlas, Amerika ailede kalmam konusunda cok yardimci olmustu.

Bize biraz egitim durumunuzdan bahseder misiniz?
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Albany’de dil kursunu okuduktan sonra, SUNY de( New York Devlet Universitesinde) MBA başladim.İkinci doneminde, New Haven Universitesi nden araştirma görevlisi bursu aldiğim için, Connecticut eyaletine yerlestim. Hem MBA yaptim hemde universitede calisma firsatim oldu. Ayrica, 500 Uluslarasi ögrencinin bagli oldu Uluslarasi Ogrenci Derneği Başkanligi yaptim. Bunun dişinda, Türk ögrenci Derneği Baskanlığinı yürüttüm. Üniversiteden mezun olurken,Rektorluk, Uluslarasi ögrenci Basari Odülü verdi.

Su anki mesleginizden bahseder misiniz?
Universiteden mezun olduktan sonra 6 yil Concord adli sirkette Marketing Mudürü olarak caliştim. Şuanda , Fortune 500 de olan Western Union sirketinin Avrupadan sorumlu muduru olarak calisiyorum.

Amerika daki diğer calişmalarinizdan bahsedermisiniz?
Amerika da kendi mesleğim dişinda yoğun şekilde lobilicilik faaliyetleri ile calişiyorum.Washington Merkezli Turk-Amerikan Dernekleri Kurulu Doğu Yakası Baskan Yardımcılıgım dışında, Devlet Bakanligina bagli ,Yurt Disinda Yasayan Vatandaslar Danışma Kurulu üyesiyim. Üniversiteden mezun olduktan sonra ayrica,Istanbul Mezun USA Dernegi kurarak,New York ağırlıklı,akademik,kültürel ve sosyal faaliyetler yapmaktayiz.

Amerika ya gelecek ogrencilere onerileriniz neler olacaktir?
Öncelikle gelecek ogrencilere tavsiyem, ne yapmak istediklerini iyi bilmeleri. Universiteye girdikten sonra,eğer yurtdisina cikma amaçlarrı varsa ikinci siniftan itibaren, dil ve gerekli sinavlara (GMAT/TOEFL) hazirlanmalarını tavsiye ederim.Eğer sadece dil kursu icin gelecekseniz dahil, Turkiyede kendinizi yetiştirmeniz çok onemli.Büyük düşünmek, fırsatların daha büyük olmasina neden olur. Ayrica,A TLAS’in tecrübelerine ve önerilerine kulak verin. Ciddi anlamda, Amerika ya geldikten sonra bağlanırınız kopmadığını anlayacaksınız.

Amerika da Turk olarak eğitim goren kişilere neler tavsiye edersiniz?
Bir önceki cevabimda dile getirdiğim gibi hedeflerinizi iyi belirlemeniz gerekir. Hangi üniversitede olursaniz olun, üniversite hayatiniz boyunca dilinizi geliştirmek, yazlari Turkiye de uluslarasi firmalarda staj yapmak veya turistlerin yoğun olduğu bölgelerde calışmak çok önemli. Tabi bunun yaninda kitap okumanız ve bilhassa ingilizce radyo dinlemeniz  ve televizyon  seyretmeniz ,ileriki dönemlerde size cok faydali olacaktır.

Amerika size neler katti?
Amerika, hem eğitim hem yaşam açısından hakikaten insanın ufkunu açıyor. Dünyaya bakiş açınız hakikaten degişiyor. Türkiye’yi daha iyi gözlemlemeniz dışında, Türkiye aleyhine olan tüm milli davalarda sahin kesilip,ülkenizi en iyi şekilde temsil ederek, mucadele ediyorsunuz. Amerika, bence diğer Avrupa ve Avusturalya sartlarina gore çok iyi bir konumda. Tabi şunu unutmamak lazim, hic birşey kolay değil. Amerika, zorluklar ile mücadele etmeyi sevenler için olduğunu unutmayalim.

Siz Amerika da kendinize kattiklarinizla ne gibi calismalar yapiyorsunuz?
Amerika daki Turk toplumuna en iyi sekilde hizmet etmeye calısıyorum. Tabi ki bunlar gönüllü calışmalar oluyor. Mesala, yakın zamanda hem New York ta hem Connecticutta Türk Amerikan Dernekler i Kurulu olarak iki ayri ögrenci paneli yaptik.Bu panellerde ogrencilerimizin karsilastiklari sorunlari cozmek amaci ve ileriye yönelik kariyelerleri icin bilgiler verdik. Amerika da yaşayan ögrencilerin bir coğu , Amerika da daha sonra kaliyor bu nedenle ogrencilerimizin, is hayatina atılmasi konusunda calışmalarımız oluyor. Turkiye nin ayrica önemli milli günlerini birlik ve beraberlik içinde belli eyaletlerimizde kutluyor ve ülkemizi Amerika lılara en iyi şekilde tanitmaya çalışıyoruz.

Amerika gibi büyük bir ülkede eğitim olanaklari arastiranlara önerileriniz var midir?
Amerika daki üniversitelerin geçmisine ve akademik kalitesine iyi bakmalarini öneriyorum. Ayrica yaşayacakları bölgeyi iyi analiz edip,ona gore karar vermeleri cok onemli. Tabi ki bazi bölgeler pahali ve bazi bölgeler ucuz. Ancak, bazı eyaletlerde yaşam daha ucuz olur iken, universitenin kalitesi cok iyi olabiliyor. Ayrica kücük yerde büyük oynama imkaninizda olabilir. Bu nedenle kesinlikle okul ve yer seçimini cok iyi analiz yapmaniz gerekir.Burda kendimden örnek verirsem, MBA yaparken, araştirma görevlisi olmak için başvurdugum zaman pek umudum yoktu ancak hiç beklenmedik zaman kabul edildim. Yani hiç beklemediğiniz anda önünüz açilabiliyor. Kesinlikle olmaz demeyin ve mücadele edin.

Amerika ya eğitim için geleceklerin profesyonel bir sekilde egitim danismanlik hizmeti almasinin öneminden bahseder misiniz?
ATLAS hakikaten, Turkiye de en iyi eğitim danismanligi veren sirket.Aradan 10 yil geçmesine rağmen, işte Atlas beni buldu. Sizlerle iletişimi koparmadan, ögrencilerini herzaman düsünen nadir eğitim danısmanlık firmalarindan. Atlas, Okul ve yer seçimi konusunda ciddi olarak calişan ve ögrencilere yol gösteren bir lider firma. Ayrıca, Amerika da profesyonel olarak temsilci bulunduran ve ögrencilerin her turlu sorununa yardimci olan bir sisteme sahip. Sözun özü, Atlas ile emin ellerde olduğunuzu herzaman hatırlayın 

  • Paylaş: