Hilal Dicle (60) bir devlet üniversitesinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı nda Profesör öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yapıyor.

İş ararken avantajlısınız
Hilal Dicle (60) bir devlet üniversitesinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda Profesör öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yapıyor. Amerika’da klasik müzik eğitimi alan Dicle, “Yurt dışında bir üniversite bitirmiş olmak iş ararken avantaj sağlıyor. Tercih ediliyorsunuz” diyor.

-Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz?
Konservatuarın piyano bölümünde okuyordum ve daha ileri düzeyde bir eğitim almak için yurt dışına gitmek gerektiği fikri birçok öğrenci gibi benim de düşündüğüm ve istediğim bir konuydu.

-Gideceğiniz ülkeyi ve okulu nasıl seçtiniz?
Amerika’da klasik müzik eğitiminin bir hayli ileri olduğunu duymuştum bu eğitimi veren çok iyi okullar olduğu da biliniyordu. Okul seçimim bazı tesadüflere bağlı olarak yapıldı. Ancak gittiğim okuldan çok memnun kaldım.

-Hangi bölümde tamamladınız eğitiminizi?
Yurt dışı eğitimim Amerika Birleşik Devletleri'nde oldu. Eğitimimi 1969-1973 yılları arasında Washington State University Department of Music te Piyano Bölümü'’nde tamamladım.

-Yurt dışında eğitim almış olmak size Türkiye de nasıl kapılar açtı?
Yurt dışında bir üniversite bitirmiş olmak iş ararken avantaj sağlıyor. Tercih ediliyorsunuz. Ben öğretmenlik yapıyorum ve mesleğe başlayalı bir hayli zaman oldu. Buna rağmen yurt dışında aldığım eğitim sırasında öğrendiğim bilgilerden hala yararlanıyorum. Bunun yanı sıra gelişmelerden haberdar olmak için İngilizce yabancı kaynakları takip edebiliyorum. Bunlar da iş hayatındaki avantajlar.

-Siz yurt dışında okuyacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Öncelikle not ortalamalarını yüksek tutmaya çalışsınlar. Düzenli çalışma alışkanlığı çok önemli. Özellikle yurt dışında! Dersleri biriktirip iki gecede çalışır sınava girerim düşüncesi her zaman yanlış. Hele yurt dışında iyice yanlış. Öncelikle sınav için değil öğrenmek için çalışmalılar. Yurt dışında eğitim önce bunu bir şekilde öğrenciye kavratıyor. Onun için oraya gidince öğrenmek yerine şimdiden bu alışkanlığı kazansınlar.

-Yurtdışında yaşadığınız çevreyi, edindiğiniz dostlukları anlatır mısınız?
Kız öğrenci yurtlarında kaldım. Gerek oda arkadaşlarım gerek diğer arkadaşlık ettiğim kızlardan daima yakın ilgi gördüm. Aramızda çok iyi arkadaşlıklar kuruldu. Yurda döndükten sonra da epey devam etti. Şimdi bile bir arkadaşımla hala yazışıyorum.

-Yurt dışında hiç zorlandığınız konular oldu mu?
İlk zamanlar biraz yabancı dil sorunum oldu. Bu konuda da yurttaki arkadaşlarımdan bir hayli yardım gördüm. Bunun dışında herhangi bir sorun yaşamadım. Bulunduğum çevreye kolay uyum sağladım.

  • Paylaş: